Tizedik alkalommal rendezik meg Komlón a kolbásztöltő versenyt. Az időközben fesztivállá váló gasztronómiai esemény számos érdekes történetet rejt. Ezek egy részét Fóris Zoltán, a Komlói Honismereti és Városszépítő egyesület ügyvezető elnöke, szervezőként élte át. A jubileum alkalmával ezek közül az alábbiakban megosztott velünk is néhányat.

Az egyik ilyen történet volt, amikor 2013-ban az egyesület felkérte Benke Laci bácsit, a magyar és nemzetközi gasztronómia jelentős ikonját, többszörös olimpikon és világbajnok mesterszakácsot és cukrászt zsűrielnöknek. Ő nagy örömmel elfogadta meghívásunkat és érdekes élményeivel, hasznos tanácsaival járt kelt a résztvevő csapatok között. Sajátos egyénisége, céltudatossága, őszintesége mindenkit megérintett, hiszen megtudtuk, hogy az egykori pikoló fiútól milyen út vezetett a vendéglátáson keresztül a tanításig. Eközben a világ minden táján hírességeknek adta át óriási tudását. Sütött- főzött királyoknak, országos elöljáróknak, és persze akkor velünk is jól érezte magát. Jelenléte nagymértékben emelte rendezvényünk sikerét.

A történet itt még nem ért véget, hiszen megtudtuk, hogy a következő évben Orfű is meghívta a Medvehagyma Fesztiválukra. Hálánk jeléül – Kocsis Ferenc fafaragó választmányi tagunk ötletét megvalósítva – megleptük az őt ábrázoló míves fa használati eszközzel. Ezt a megnyitón adtuk át, mely átvételénél Ő elérzékenyülve csak annyit mondott, hogy nagyon köszönöm fiúk.  Sajnos 2019. június 7-i halálával egy kiváló embert és szakembert vesztettünk el személyében.

Az ügyvezető elnök további történeteit a 2017-es évben lezajlott fesztiválról merítette.

Érdekes volt, amikor felkérésre Polgár Peti zenés humorista, parodista megalkotta a fesztiválunk himnuszát, mely városunkról, a jó hangulatról és természetesen a kolbásztöltés fortélyairól szól.

Érdekes színfoltja volt a fesztiválnak az is, amikor képviselőnk, dr. Hoppál Péter fővédnök, az akkori kultúráért felelős államtitkár köszöntője végén dalra fakadva elénekelte Berecz András Kossuth-díjas ének- és mesemondó egy alkalomhoz illő strófáját. Ez is nagy sikert aratott.

A Mohácsi Busók sportközpontbeli és a Kossuth L. utcán történő fellépése is egyedi esemény volt.

A 2017-es fesztivál díszvendégeit a Magyar Szóvivők Országos Egyesületének prominens tagja képviselték. Többek között dr. Orodán Sándor elnök, a Határőrség volt szóvivője, Győrfi Pál alelnök, a Magyar Mentőszolgálat szóvivője és Sipos Jenő vezetőségi tag, az MLSZ szóvivője. Szimpatikus volt a közvetlenségük és fesztiválon kívüli érdeklődésük városunk és az itt élő emberek iránt. Győrfi Pál meglátogatta a mentőállomáson lévő bajtársait, Sipos Jenő pedig az éppen folyó beruházási munkákat a KBSK sporttelepén.

És, hogy milyen véletlenek vannak a személyes beszélgetésen derült ki, hogy az ügyvezető elnök katonaidején dr. Orodán Sándor főiskolai katona társa Novák István főhadnagy volt a századparancsnoka a határőrségnél, akinek vezetésével sportpályát is építettek Körmenden.

A szóvivők közvetlenségét mi sem bizonyítja jobban, hogy dr. Orodán Sándor még a fesztivál alatt azonnal felhívta a volt századparancsnokot és átadta a telefont Fóris Zoltánnak. Így közel 40 év után tudtak beszélni a régi és jelenlegi életükről. A szóvivők itt tartózkodásuknak is volt utóélete, hiszen tiszteletük jeléül meghívták egyesületi elnökünket, Szarka Elemért és nejét az általuk már több éve rendezett Szóvivők Báljára, Budapestre. Az ügyvezető elnök elmondta, hogy ilyen és ezekhez hasonló történetek, események színesítették az a város egyik legnagyobb és legsikeresebb nagy rendezvényét. Kérte, hogy minél többen látogassanak el február 8-án a X. Komlói Nemzetközi Kolbásztöltő Fesztiválra.