A komlói rendőrök decemberben 22 esetben intézkedtek közúti közlekedési baleset helyszínén. Ebből 15 baleset anyagi káros volt, míg 3 esetben súlyos, 4 alkalommal pedig könnyű sérüléssel végződtek a balesetek.

A balesetek döntően a 6-os, 66-os és a 6543-as (Komló-Mánfa) számú közlekedési utakon, valamint Komló város területén történtek. Bekövetkezésük elsődleges oka továbbra is a sebesség helytelen megválasztása, a gyorshajtás, valamint az elsőbbségadási szabályok megszegése volt.

A veszélyes közlekedési helyzetek elkerülése, valamint a balesetek megelőzése érdekében az alábbiakat javasoljuk:
⦁ Mindig az út és az időjárási körülményeknek megfelelően válassza meg a vezetési stílust és a sebességet!
⦁ Csak a téli közlekedésre felkészített, jó műszaki állapotú járművel induljon el, különös tekintettel a gumik állapotára. Használjon téli gumiabroncsot, szükség esetén pedig hóláncot! A gumiabroncsok tekintetében fordítson figyelmet az abroncsok mintázatának magasságára, valamint életkorára! A túlságosan öreg – 7 évnél idősebb – abroncsok veszítenek a tapadási képességükből, még a megfelelő mintázat magassága mellett is.
⦁ Elindulás előtt ellenőrizze a világító berendezések működőképességét, és figyeljen arra is, hogy a fényszórók megfelelő színnel és fényerővel világítsanak! Ködlámpát csak indokolt esetben használjon!
⦁ Ha az időjárási vagy az útviszonyok miatt megállásra kényszerül, gondoskodjon a megfelelő láthatóságról (láthatósági mellény, fényvisszaverő csík), amely életet menthet!
⦁ A sebesség megválasztásánál vegye figyelembe azt is, hogy a gépkocsiból nem mindig észlelhetők a lokálisan lefagyott területek!
⦁ Tartson biztonságos követési távolságot, mert gyakorlati tapasztalatunk az, hogy sok baleset azért következik be, mert az okozó úgynevezett „vakon vezetést” végez, vagyis akkora sebességgel halad, hogy az általa belátott útszakaszon eleve nincs lehetősége megállni az akadály előtt.
⦁ Fordítson kiemelt figyelmet a gyalogosokra! A kedvezőtlen időjárási körülmények még a megfelelő vagy kiváló műszaki állapotú járművek esetében is okozhatnak fékútnövekedést.

Felhívjuk a lakosság figyelmét arra, hogy Komlón, a Pécsi úton megszaporodtak a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek. A Pécsi út burkolata viszonylag új, és simának mondható, azonban a terület domborzati adottságai miatt könnyen nedvesedik, párásodik. Ez a nedves felület a hideg időjárásban könnyen jegesedik, és ezáltal kialakulhat az úgynevezett fekete jég jelenség, amely észrevehetetlen, továbbá a rutinos, gyakorlott gépjármű vezetőknek is kellemetlen pillanatokat okozhat.

Közlekedjen úgy,

„… hogy mindenki hazaérjen!”