Immáron hatodik alkalommal kezdte az újesztendőt évindító sajtótájékoztatóval Dr. Hoppál Péter, a térség országgyűlési képviselője és Polics József polgármester. Ezen az elmúlt időszak eseményei és az előttünk álló feladatok egyaránt fókuszba kerültek.

Sikeresnek nevezte a 2019-es évet Dr. Hoppál Péter, amit számtalan rendezvény bizonyít. Ezek jelentős része a szélesebb társadalmi réteget megszólító fesztiválok voltak – a kolbásztöltő-, a film- és az amatőr színházi fesztivál, valamint a Komlói Bányásznapok -, amelyek sikerei – a képviselő reményei szerint – 2020-ban is folytatódnak.   

Hoppál Péter úgy látja, hogy a döntéshozók szemében sikerült megerősíteni a város jelentőségét, térségi vezető szerepét, amelyet a több magas beosztású személy- köztük az országgyűlés elnökének – komlói látogatása is bizonyít.

A hátrahagyott esztendő két kiemelt eseménye a májusi EU-s választás és az őszi önkormányzati választás volt. Előbbi eredménye egy erőteljes, bátorító üzenet volt a komlóiaktól, akik a biztonságra és a fejlődésre szavaztak – utalt a FIDESZ-KDNP 44%-os győzelmére a képviselő. Utóbbi esetében pedig növekvő tendencia vehető észre, hiszen Polics József ismét bizalmat kapott, köszönhetően 10 éves munkájának. Dr. Hoppál Péter bizakodását fejezte ki, hogy a fejlesztési intenzitást a két választás megerősíti; leszögezte, hogy minden eléjük magasodó problémával Polics Józseffel vállvetve fognak megküzdeni a jövőben is.

Polics József polgármester a 10 milliárdos városfejlesztés tavaly megvalósult pályázatait, illetve a jövőben elinduló beruházásait ismertette. Köztük a korábbi nevén ÖNHIKI-s pályázati forrásból összességében közel 1,2 milliárd forintos támogatást, ami 2011 óta érkezett a városba. Az EU-s támogatások kevéssel meghaladják a 7 milliárdot, amelyek Brüsszelen keresztül, de budapesti közvetítéssel jönnek Komlóra. Ilyen intenzitású beruházások akkor voltak Komlón, amikor a város épült – hangsúlyozta a polgármester.

Ezek között a jövő generációját érintő óvodai és bölcsődei felújítások és a szociális területen, társulásban megvalósult beruházások a jelentősek. A rekreációs kategóriában említésre került a mintegy 20 km hosszú kerékpárút, valamint a foglalkoztatás kérdésköre is. Utóbbi növelésére – TOP pályázatok segítségével – közművesítettek a Határ úton 11 hektárnyi területet, amelyből 5 hektárt a leendő büntetés-végrehajtási intézet foglal el. Az intézet mintegy 250 főt foglalkoztat majd.

A legnagyobb méretű beruházás pénzügyi és forgalom szempontjából a piac és vásárcsarnok korszerűsítése volt. A KBSK létesítményei is megújultak. Az idei év feladata a futófolyosó felújítása lesz. A TAO – támogatásnak köszönhetően műfüves pálya épült, vizesblokkok, eredményjelző és a sportcsarnok parkettája újulhatott meg.

A városvezető kitért az útfelújításokra, járda- és parkoló építésre, amely főleg nemzeti- és önkormányzati támogatásból, értékteremtő közmunka révén valósulhattak meg a város számos pontján. A közelmúlt eseménye a megújult Templom tér átadása volt.

Az idei év két nagy állami beruházása a büntetés-végrehajtási intézet- és a kézilabda munkacsarnok felépítése lesz. A két épület egy 8 milliárdos beruházásként szabja át Komló arculatát. Hasonló méretű építkezés a Juhász Gyula utcai beruházás és az egykori fürdőépület felújítása. Mindkét helyszínen vállalkozók számára kerül úgynevezett inkubátorház kialakításra. Nagy várakozás előzi meg a buszpályaudvar teljes felújítását, illetve a Nagyrét utcai terület vállalkozóbaráttá tételét.

A városvezető zárszóként elmondta, további cél a fenntartható, olcsó működtetésű város. Ennek értelmében az összes önkormányzati intézmény napelemek segítségével biztosítja a villamos energiát magának.

Folytatódik az utak, járdák, parkolók megújítása. Ennek feltétele azonban azoknak a plusz önkormányzati forrásoknak – hangsúlyozottan – átmeneti hozzáadása lesz, amelyeket konszenzussal kell megszavaznia a képviselő-testületnek.