2019 áprilisa után újabb kiadvány örökíti meg Szinyákovics Béla kerékpáros világjáró kalandjait.

Szinyákovics Béla 2015-ben saját kezűleg adta át a Rovaniemi közelében élő Mikulásnak a komlóiak meghívóját, aki még abban az évben városunkba is látogatott. A Gyere utánam! 2 – Jöjj el hozzánk, várunk rád! című könyvének bemutatóját tartották a múzeum épületében.

A József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény és a Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület közös rendezvényén Steinerbrunner Győzőné igazgató köszöntőjét követően indult a virtuális utazás.

A szépszámú érdeklődő előtt Csík Istvánné, a könyv korrektora hozta közelebb a 2015-ös kalandról szóló kötet megszületésének körülményeit. Rámutatott, hogy tulajdonképpen két könyvet vesz kézbe az olvasó, hiszen Béla 2006-ban már járt az északi vidéken, aminek részleteit – párhuzamosan a 9 évvel későbbi utazással – érdekes szerkesztési móddal tár az olvasók elé.

Csík Istvánné kitartó, félelmet nem ismerő sportembernek aposztrofálta Szinyákovics Bélát. Egy olyan világutazónak, aki gyermekkori álmait valósítja meg hosszú, embert próbáló útjai során.

A könyvbemutatón „belelapozhattunk” az útleírásba. Megtudtuk, hogy mekkora problémát jelentett az úton a napi élelmiszer beszerzése; felidézésre kerültek a pénzváltási problémák, a nyelvismeret hiánya, a finn- és svéd szúnyogok elleni küzdelem és, és természetesen a hazatérés felemelő pillanata is.

Polics József polgármester nagyra értékelte Szinyákovics Béla emberi és sportemberi teljesítményét, aki példát mutat abban, hogy a lehetetlennek látszó vállalások is teljesíthetők. Köszönetét fejezte ki azért, ahogy hazánkat s Komlót képviselte a világban.

Szarka Elemér felelős kiadó, a KHVE elnöke, aki a segítette a 2015-ös út előkészítését, az út alatti kapcsolattartást, a kiváló sportemberről és a könyv fontosságáról szólt. Gratulált a nagyszerű teljesítményhez és a könyvhöz, melyet már elolvashatott, és ezért barátsággal ajánlja mindenkinek.

Szinyákovics Béla finom humorral beszélt nagy útjáról, a könyv megírásának szándékairól és úti élményeiről, egyben válaszolt a feltett kérdésekre. A világutazó elárulta legújabb célját: szeretné a most megjelent könyvet személyesen átadni a lappföldi Mikulásnak.

A kiadvány finn fordítása Anja Haaparanta, a Pécsi Magyar-Finn Társaság elnöke, lektor, nyelvtanár nevéhez fűződik. A 250 oldalas könyv megvásárolható a Rotari Nyomdaipari Kft. Berek utcai boltjában.