„Tollal, dallal, ecsettel” címmel tartott önálló estet Eszes Mária alkotó a Nemzetiségek Házában. A festményekből és versekből álló kiállításmegnyitó díszvendége prof. dr. Márkus Gábor volt, aki a rotterdami székhelyű Eszperantó Világszövetségnek a magyarországi képviselője, a Magyarországi Eszperantó Szövetség tiszteletbeli elnöke.

A festészettel 10 éve ismerkedett meg Eszes Mária, nyugdíjas éveiben ragadott ecsetet, és a kirándulásain látott tájakat vitte vászonra. Ez később tovább gondolva, a műből áradó életérzést öntötte versbe.

Az estet házigazdaként Rónáné Lusztig Ágnes, Komló Város Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Jégl Zoltán, a Tisztelet Komlónak Egyesület elnöke, a német nemzetiségi önkormányzat elnökhelyettese moderálta. Az alkotót Föglein Károly, a Komló Német Közhasznú Egyesület elnöke köszöntötte.

Eszes Mária a kiállítás 30 festményét az ország több településén és a fővárosban is kiállította már. Az akril festészettel foglalkozó alkotó minden év szeptemberében részt vesz a Semmelweis Egyetem festőmaratonján. Az alkotó elmondta, a megmérettetésen 24 órán keresztül kell festeni, és az elkészült műveket beteg gyerekek megsegítésére ajánlják fel a szervezők.

FŐNIX kamarakórus

A sokoldalú alkotó bemutatkozása mellett a Cs. Gillich Gabriella karnagy által vezetett Tisztelet Komlónak Egyesület – Eszes Máriával kiegészült – FŐNIX kamarakórusa műsorát hallgathatták a megjelentek.