A Mecsekjánosiban élő Schneider Attila hárs méze kategóriagyőztes lett Gyulán. A 12. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon szombaton hirdették ki a fajtamézek versenyének eredményét és az idei év legjobb magyar mézét.

A nagytarcsai Jó István vegyes virágméze Az év kiváló magyar méze 2019 díja mellett fajtájának kategóriájában is első helyezést ért el. Akácmézből a dobozi Bánfi Lajos nevezte be a versenyre a legkiválóbb tételt. A legjobb repcemézzel Gál Attila büszkélkedhet Debrecenből. A legjobb különleges méz kategóriában a hajósi Bercsényi János bodzás akácméze érdemelte ki az első díjat.

A szervezők idén két egyéb fajtaméz kategóriát állítottak fel. Ebben a komlói Schneider Attila hárs méze, valamint az iregszemcsei Szabó Tamás édesharmat méze győzedelmeskedett.

Idén 272 nevezés érkezett 110 méhészetből, az ország 90 településéről. A bírálat során több tényezőt vettek figyelembe. A színt, az illatot, az íztisztaságot, a víztartalmat, a termelési tisztaságot és a csomagolást is nézték. A második körbe 47 minta jutott be, ezeket laboratóriumi vizsgálatnak is alávetették. Itt egyebek mellett a fruktóz-glükóz arányt és a pollentartalmat is elemezték.

A győztesek jogosultak arra, hogy jövőre a mézüket egy matricával lássák el, amely igazolja a versenyen elért fokozatot a vásárlók felé.

Forrás: MTI