A Borbála Hét záró rendezvényeként Puchert János emlékkövével és fájával bővült a Díszpolgárok sétánya.

Újabb emlékhelyet avattak – Jégl Zoltán, a Tisztelet Komlónak Egyesület elnökének moderálása mellett – a Díszpolgárok sétányán. Az emlékkövet Puchert Jenő – díszpolgárunk testvére – és Vass Dénes nyugalmazott bányamérnök leplezték le. Az emlékhelynél a Nagy László Gimnázium tanulói olvastak fel Puchert János életének eseményeiből.

Guth Ferenc nyugalmazott bányász idézte fel díszpolgárunk életútját: „Puchert János 1934-ben született Komlón egy ötgyermekes sváb család legidősebb sarjaként. Már kiskorában megismerkedett a munkával, iskolái után Kossuth-aknán helyezkedett el bányalakatosként. 1954-ben katonai behívót kapott, Esztergomban a légvédelmi tüzérségnél szolgált. 1956-ban tűzharcot vívtak a fővárosba bevonuló szovjet csapatokkal. Később egységét feloszlatták és hazatért Komlóra; folytatta lakatos munkáját a bányánál. Azonban egy évvel később letartóztatták, többrendbeli gyilkosság vádjával, annak ellenére, hogy parancsra cselekedett és lövéseinek hatékonysága sose volt bizonyított. 1958-ban első fokon, később jogerősen halálra ítélték. Az ítéletből az évek során 20 esztendő letöltendő lett, ami alatt olvasott és képezte magát. A börtönben töltött 4543 nap után 1970-ben szabadult és visszatért régi munkájához. Csatlakozott a brigádmozgalomhoz, ahol pénztárnok lett belőle. Családjával jó kapcsolatot ápolt, 1988-ban ment nyugdíjba. 1994-ben az MSZP színeiben önkormányzati képviselőnek választották, tiszteletdíját a Komló Városért Alapítványnak ajánlotta fel, melynek 2011-ig kuratóriumi tagja volt. Komló Város Önkormányzata 2006-ban díszpolgári címet adományozott neki az 1956-os események következtében történelemmé vált életútja elismeréseként, valamint a város életében betöltött szerepéért.”

Az emlékfát Polics József polgármester, Puchert Jenő és Krajnyák József ültették el a Díszpolgárok sétányán. Az emlékhely előtt fejet hajtottak a komlói képviselő-testület tagjai, valamint közéleti- és magánszemélyek.