A Borbála Hét egyik kiemelt rendezvényének adott otthont a Muzeális Gyűjtemény galériája. Szent Borbála tiszteletadás és emlékezés címmel a Komlói Bányász Nyugdíjas Szakszervezet ünnepi programját Steinerbrunner Győzőné, a Muzeális Gyűjtemény intézményvezetője nyitotta meg.

A bányászati rendezvényekről elmaradhatatlan „bányamanók” közreműködését és a szakszervezet kamarakórusának előadását követően Steinerbrunner Győzőné emlékezett vissza az 1959-es esztendőre. Az 60 évvel ezelőtti eseményeket a korabeli városi újság, az Új Komló lap képeiből, cikkeiből készült összeállítással idézte fel.

Ebben kronologikus pontossággal tekinthettünk bele a Mecseki Szénbányák komlói üzemeinek életébe, a város történéseibe: a beruházásokba, a termelési eredményekbe, a ma már hihetetlennek tűnő dolgozói létszámokba. Sajnos bányaszerencsétlenség is történt ebben az esztendőben, két halálos áldozattal. Megismerhettük a kiválasztott év első újszülöttjét, olvashattunk arról, hogy munkába állt Komlón az első taxi, elkészült a Sallai utcai óvoda, a dávidföldi iskola, de megtudhattuk azt is, hogy a kórház melletti orvoslakások alpesi stílusban épültek. A gimnázium ebben az esztendőben vette fel a Kun Béla nevet és megérkeztek az első lakók a Mecsekjánosiban létrejött gyermekotthonba.

A visszaemlékezés végén, a rendezvény zárszavában Kőszegi Ernő, a Komlói Bányász Nyugdíjas Szakszervezet elnöke a Borbála-napi összegzésében fejezete ki köszönetét a programsorozat lebonyolításában segédkezőknek. Felhívta a figyelmet a 125 éves Jó szerencsét! köszöntésre és a Bányamunkás lap évfordulójára. Ezt követően több „egyperces” történetet is megosztott a hallgatósággal Hámori István Péter: Karbid krónika című könyvéből.

A rendezvény a Bányászhimnusz eléneklésével záródott.