A napokban kapták meg a komlói polgárok a helyi adók befizetésére a felszólításokat. Ez természetesen a városban sokaknak teher, így joggal elvárják, hogy a pénzükért cserében megfelelő ellenszolgáltatást kapjanak. Nézzük, hogy is állnak városunk pénzügyei.

Az elfogadott 2011. évi költségvetés éves hiánya, amit hitelből kell finanszírozni 1 595 707 000Ft. Az éves kamat kötelezettségünk a tervek szerint 201 900 000Ft a tőketörlesztésünk 1 307 363 000Ft.

A rendelet ismeretében kimutatható, hogy az éves hiány nagyságrendje megegyezik az éves adósságszolgálati teherrel. Egyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy ha nem lenne az örökölt adósság, akkor a város pénzügyi helyzete körülbelül egyensúlyban van. A kép természetesen csalóka, hiszen az elfogadott büdzsé olyan durva elvonásokat alkalmazott az idősek otthonai, a kórház, a kultúra és a sport esetében, ami véleményem szerint a működésképtelenség és a csőd szélére sodorhatja az érintett intézményeinket.

Milyen városban fogunk élni, ha ezek az intézmények megszűnnek? A 60 éve város Komló odáig jutott, hogy nem képes gondoskodni időseiről, betegeiről? Ha a kultúrától megvonjuk a mozgásteret, hogy képződnek újra azok az értékek, amikre oly büszkék lehetünk? Csak szavakban fontos a sport? Hány szűk esztendőt bírnak még ki az iskolák, óvodák, a komlói közterületek?

A vitában a mostani többség rossz szokás szerint visszamutogat és az előző vezetést okolja minden bajért. Tudjuk volt helyben is pazarlás, de nagyságrendileg nem ez az oka a jelenlegi helyzetnek. Természetesen, ha találtak szabálytalanságot, akkor tegyék meg a szükséges intézkedéseket a mostani vezetők és ne csak mutogassanak. Lehet, hogy jó taktika, de a város szempontjából nem eredményes a jelen hibáit, tehetetlenségét a múlt hibáival takargatni. Civil szemmel ennek semmi értelmét nem látjuk.

Minden gondolkodó ember tisztában van vele, hogy erről a helyzetről nem a mostani városvezetés tehet, de azt sem szabad kijelenteni, hogy egyszerűen csak rosszul gazdálkodtak az elődök a pénzzel. Ennél sokkal bonyolultabb a helyzet. Az állam a kötelezően ellátandó feladatokra évek óta nem ad elég pénzt. A mostani állami normatívák a kötelező feladatoknál 500 millió Ft-tal maradnak el a valós költségektől.

A kórház hiába teljesít átlagon felül, egyszerűen nem kapja meg az elvégzett feladatokért a pénzt az OEP-től. Az idősek otthonait is magára hagyta az állam és az önkormányzatok nyakába zúdul minden gondjuk. Mindenki tudta, hogy az előző kormányok rengeteg pénzt elvontak az önkormányzatoktól ennek ellenére a hitelekből zömmel iskolák, óvodák, közintézmények lettek felújítva. Ezt a gyakorlatot a mostani önkormányzat is folytatja, hiszen ebben a nehéz helyzetben a maradék kötvény pénzből, növelve a jövőbeni terheket, hiteleket, ők is intézményeket újítanak fel.

A külső behatások miatt csak a svájci frank árfolyam emelkedésén legalább 400 millió Ft-ot buktunk az elmúlt 3 évben, a kamatemelkedésen is legalább 200 milliót. Vállalkozásaink évi 100 millióval kevesebb adót tudtak befizetni a gazdasági válság miatt.

Van-e értelme ilyen durva megszorításoknak? Nincs. Látható, hogy Komló önerőből nem lesz képes az adósságait rendezni. Őszintén szembe kellene nézni ezzel a ténnyel is. A mai intézményrendszer nem túlméretezett, takarékosan működik a hasonló nagyságrendű városokhoz hasonlítva is. A helyi adókban nincsenek tartalékok. Több ezer munkahely „megteremtődésének” semmi jele nincs.

 A város lebontása, működésének korlátozása, bezárása helyett az adósság rendezésén kellene munkálkodnia a jelenlegi vezetésnek. Egy várost vezetni csak jól irányított csapatmunkával lehet. Kell a határozott vezető, de önmagában nem hozott eredményt a múltban az egyszemélyes kézi vezérlés, így nem fog most sem. A vitában gyakorlatilag nem volt javaslata a vezető koalíció tagjainak. Okkal kérdezhetjük, hogy lesz így eredmény?

Kispál László
települési képviselő
Komlói Polgári Kör