A Nemzetiségek Házában tartott közmeghallgatáson adták át a „Komló Németségéért” kitüntetést. Az idei díjazott a kitüntetés egykori alapítója, Komló Város Német Nemzetiségi Önkormányzatának leköszönő elnöke, Ábel János volt.

Két napirendi pont szerepelt a német nemzetiségi önkormányzat idei közmeghallgatásán. A rendezvény második, ünnepi részében Ábel János, a 21 év után leköszönt elnök vehette át Rónáné Lusztig Ágnes jelenlegi elnöktől a komlói németség legmagasabb elismerését.

Az indoklás szerint Ábel János a komlói Német Klub megalapításában és annak 35 éven át tartó töretlen irányításában szerzett elévülhetetlen érdemeket. Komló Város Német Nemzetiségi Önkormányzatát öt cikluson keresztül vezette, amelynek során a város környezetében lakó németség érdekében végzett áldozatos, példaértékű munkát. Emellett az oktatás- nevelés, a kulturális és közösségi élet területén, az egészségügyi és szociális szférában, valamint Komló Neckartenzlingen testvérvárosi kapcsolat kiépítésében és annak fáradhatatlan ápolásában folytatott kiemelkedően magas színvonalú, lelkiismeretes tevékenységet.

A közmeghallgatáson részt vett Schmidt Zoltán, a Magyarországi Németek Országos Szövetsége Regionális Irodájának vezetője, aki felszólalásában elismeréssel szólt a komlói németek tevékenységéről, mint megjegyezte, Komló minden tekintetben példát mutatott, ami nagyban köszönhető Ábel Jánosnak. Gondolatai között útravalót is adott a komlói közösségének: „Legyetek innovatívak, mert a németségre ez mindig jellemző volt.”

Polics József, Komló polgármestere köszöntőjében az önkormányzat és a németek helyi szervezete közötti példamutató együttműködésre hívta fel a figyelmet. Aláhúzta, közös munkájukban a cél mindig az volt, hogy a nemzetiség megerősödjön. Hozzátette: a város szegényebb lett volna az Ábel János által vezetett németség nélkül.

A szervezet éléről visszavonuló Ábel Jánost a nemzetiségi önkormányzat tagjai, a Német Klub közössége, oktatási-nevelési- és egyéb intézmények vezetői, civil szervezetek képviselői köszöntötték. Az ünnepi alkalomból a Komló Városi Óvoda Mecsekjánosi Tagóvodája német nemzetiségi műsorát tekinthették meg a jelenlévők. A rendezvényen felléptek még a Kenderföld-Somági -, a Felsőszilvási iskola, a zeneiskola és a Nagy László Gimnázium diákjai, valamint a Német Klub kórusa Pomázi Attila kíséretében.

A közmeghallgatás beszámolójában a Német Nemzetiségi Önkormányzat 2014-2019 között végzett tevékenységéről esett szó. Ebből az alkalomból mutatták be a közösségnek az október közepén megválasztott nemzetiségi képviselőket: Rónáné Lusztig Ágnes elnököt, Jégl Zoltán elnökhelyettest, Főglein Károly József, Horváthné Koch Ágnes és Sashalmi Lajos képviselőt.

Ábel János beszámolójában az országgyűlésbe jutott német képviseletről megjegyezte: Ritter Imre parlamenti jelenlétével nőtt a német nemzetiségi kultúrára és az oktatásra szánt forrás.

A leköszönő elnök éves összefoglalójában két jelentős beruházást érintett, a Német Klub felújítását és a mecsekjánosi kálvária megvalósulását. Kiemelte a német identitást megőrző és fejlesztő rendezvényeket, melyek egyházi, kulturális, gasztronómiai és az egészséggel kapcsolatos összejöveteleket takartak.  Kiemelte a neckartenzlingeni kapcsolatot, mely rendkívül fontos tényező a komlói németek életében.   

Rónáné Lusztig Ágnes elnök városunk német nemzetiségi oktatásának helyzetére fókuszált. Kiemelte, hogy a színvonalas nyelvtanulás tárgyi feltételeinek javítása, a hagyományok ápolása, az értékek megőrzése az elsődleges feladatuk. Hozzátette, hogy egyre nehezebb német nyelven oktató szakembert csábítani az oktatási-nevelési intézményekbe. Ennek ellenére különlegességnek számít, hogy Komlón az óvodától az érettségiig folyamatos a német nemzetiségi oktatás.

Főglein Károly képviselő a Komlói Német Klub Közhasznú Egyesület munkájáról számolt be a hallgatóságnak, amely átalakulásával anyagi téren is hatékonyabban tudja segíteni a komlói német nemzetiség tevékenységét.