A komlói rendőrök októberben 29 esetben intézkedtek közúti közlekedési baleset helyszínén. Ebből 17 baleset során nem történt személyi sérülés, míg 8 esetben könnyű, 4 alkalommal pedig súlyos sérüléssel végződtek a balesetek.

A balesetek döntően a 66-os, 611-es és a 6543-as számú közlekedési utakon, valamint Komló város területén történtek, bekövetkezésük elsődleges oka pedig továbbra is a sebesség helytelen megválasztása, a gyorshajtás, valamint az elsőbbségadási szabályok megszegése volt.

Az ősz beköszöntével kiemelten hangsúlyossá válik, hogy a gépjárművezetők időben felkészüljenek az időjárási-, a látási- és az útviszonyok fokozatos megváltozására, hiszen az őszi közlekedési viszonyok a nyáritól eltérő járművezetői magatartást követelnek meg.

A gumiabroncsok  műszaki állapotára, üzemeltetésére vonatkozó törvényi rendelkezéseket a KRESZ és a 6/1990. KÖHÉM rendelet tartalmazza.

A rendelet alapján olyan gumiabroncsot szabad használni, amelyen a mintázat mélysége a futófelület teljes kerületén eléri:

– 75 cm-t meg nem haladó átmérőjű gumiabroncs esetében az 1,6 mm-t (személygépkocsik és terepjárók),

– 75 cm-nél nagyobb átmérőjű gumiabroncs esetében a 3 mm-t (teherautók).

A kopás mértékének megállapításához segítséget nyújtanak az abroncs mintázatának árkaiban több helyen is megtalálható kis kiemelkedések, a kopásjelzők. 

Fontos!  A vezető nem csak  a kormány -, fék -, világító – és fényjelző berendezéseket, hanem a gumiabroncsok állapotát is köteles ellenőrizni, mielőtt a járművel a telephelyről (garázsból) elindul.

Kérjük a gépjárművezetőket, hogy saját maguk és mások életének, testi épségének megóvása érdekében, az időjárási körülményekhez alkalmazkodva, megfelelő óvatossággal vegyenek részt a forgalomban!

Közlekedj úgy,

„… hogy mindenki hazaérjen!”