Az elmúlt évekhez hasonlóan idén sem maradhatott el a szokásos közmeghallgatás a Polgármesteri Hivatalban. Az érdeklődők ezúttal is számos kérdésre vártak választ az illetékesektől.

kazmeghallg2Páva Zoltán polgármester bevezetőjében felvázolta az elmúlt esztendőben elvégzett feladatokat, valamint kitért a 2009-es évet érintő legfontosabb teendőkre is. Elmondta, hogy a város ugyan jelentős hiánnyal küszködik, ám ennek ellenére nem áll fönn annak veszélye, hogy a település fizetésképtelenné válik. Az intézményeink eddig is zökkenőmentesen működtek, mindenki időben megkapta a fizetését, s ez a jövőben sem lesz másképp. Páva Zoltán örömmel szólt arról, hogy tavaly is számos kulturális rendezvény zajlott városunkban – ilyen volt a többi közt a májusban megtartott Európa Nap, a kórusfesztivál, illetve a Komlói Napok rendezvénysorozata. Végül köszönetet mondott mindazoknak a civil szervezeteknek, melyek tevékenyen részt vettek a város életében, színesítették annak kulturális életét.

A közmeghallgatáson a legtöbb kérdést a közbiztonságról, valamint a magas közüzemi díjakról fogalmazták meg az egybegyűltek. Karnis Gyula a Komló-Víz Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a komlói drágább vízdíj két okra vezethető vissza: egyrészt az alapdíj bevezetése óta mindenki egyformán fizet, hiszen előtte annak, aki nem fogyasztott vizet, nem kellett semmit sem fizetnie, ám munka volt bőven a használaton kívüli vízórákkal is. Másrészt a víz szállítási költségeivel indokolta a magasabb díjat.

Vida János a Városgazdálkodási ZRt. vezetője a megemelt szemétszállítási díjról elmondta, ez annak tudható be, hogy a Dél-Balaton és Sió-Völgye Hulladékgazdálkodási Projekthez való csatlakozás miatt új hulladékkezelőket és -szelektálókat kell építeniük. A költségek jelentős részére állami támogatás áll rendelkezésre, ám ez az összeg nem fedez mindent, így egy részt kénytelenek a lakosságra hárítani.

A közbiztonsággal kapcsolatban Váczi István a város rendőrkapitánya kifejtette, hogy a közelmúltban a rendőrség két ügyet is sikeresen lezárt: elfogták az újtelepi városrészben fosztogató betörőt, valamint a belvárosban garázdálkodó, “táskás tolvaj” néven emlegetett elkövetőt, aki idős asszonyokat rabolt ki.

Páva Zoltán zárszavában arra kérte a komlói lakosokat, hogy az év közben felmerülő problémákat a körzetük önkormányzati képviselőjének tolmácsolják, mert így a gondok előbb orvoslásra találhatnak.