Ebben az évben ünnepli 30. születésnapját a faipari termékeiről híressé vált Komló-Habilitas Nonprofit  Közhasznú Kft. Vezetők, dolgozók és meghívott vendégek együtt emlékeztek az elmúlt esztendőkre a Juhász Gyula utcai klubhelyiségben. 

A Komló-Habilitas 1989 óta nyújt munkalehetőséget szellemileg akadályozottak és halmozottan hátrányos helyzetűek számára.

A jubileumi ünnepségen Wágner László cégalapító köszöntötte az ünneplőket. Beszédében felidézte a kezdeti éveket. Kiemelte, hogy a rendszerváltás után azokat az embereket karolták fel, akik először kerültek az utcára.

„Sose voltunk egy magamutogató cég. Az, hogy az irány, amelyet követtünk jó-e, majd az idő eldönti. A 30 éves fennmaradáshoz azonban elengedhetetlen volt munkatársaink kitartása, szorgalma és szakértelme” – vallotta.

„Annak ellenére, hogy a legrászorultabbak foglalkoztatását vállaltuk fel a legkevesebb állami támogatás mellett, mégis sikerült fenn maradnunk. Sőt termékeink németországi, japán, ausztrál, illetve amerikai exportként jelennek meg a piacon” – tette hozzá.  

A Komló-Habilitas többször látogatott el németországi rehabilitációs konferenciára, nemegyszer előadóként is. Wágner László alapító a 20-25 éve fennálló üzleti kapcsolatok mellett kiemelte a kaposvári telephely 15 fős foglalkoztatását is. 

Iskolapéldaként mutatta be Kolompár Ferencet, aki súlyos egészségügyi állapota ellenére is munkába tudott állni. A rászabott feladat, a valahová tartozás érzése csodát tett; Ferenc a mai napig a Habilitas csapatát erősíti.

Wágner Zita ügyvezető külön köszöntötte Strung Józsefet, aki siketnémaként és mozgáskorlátozottként 30 éve oszlopos tagja a munkafolyamatnak. 

Polics József polgármester ünnepi gondolatai között elmondta, végigkísérte a Habilitas történetét. A Wágner család hite és elhivatottsága vezette át a céget a viharosabb esztendőkön. Megsüvegelte az évek óta tartó töretlen munkát és minőséget. 

A Komló-Habilitas vezetősége fejlesztést is bejelentett a jeles eseményen: 11 korszerű termelőgép érkezik a következő időszakban telephelyükre, amelynek köszönhető új termékek jelenhetnek meg a kínálatukban. 

Nagy Péter református lelkész, alapító, a Wágner családban igaz barátokra lelt, rajtuk keresztül ismerte fel a hátrányos helyzetű emberek megsegítésének fontosságát. Tevékenységüket a nagybetűvel írt HITELES szóval jellemezte. 

Az eseményen 30 év képeiből összeállított diavetítés, tűzzsonglőrök és a Paraday zenekar szórakoztatta az ünneplő közösséget

A jubileumi rendezvény minden pillanatát áthatotta a cég ars poeticája, melynek szellemében arra szövetkeztek segítőikkel, hogy a hátrányos helyzetű embertársainknak értelmes, emberhez méltó munkát és közösséget biztosítsanak.