1694-ben adományozta I. Lipót Baranya Vármegye címerpecsétjét. 23 éve, 1996 óta – a megyei közgyűlés döntése értelmében – minden esztendőben megünneplik a megyenapot. Idén a megyeszékhelyen, a Megyeháza dísztermében ünnepelt a megye. A kitüntetettek között Komlóhoz köthető közéleti személyiségek is elismerést vehettek át.

Az ünnep alkalmából Madaras Zoltán értékelte elődjével, Nagy Csabával közös munkáját és az elmúlt másfél évet. „A mostani kormányzati kommunikáció is minket igazol abban a tekintetben, hogy foglalkozni kell a nemzetközi kapcsolatokkal, a helyi vállalkozókkal és cégekkel, ezért is volt elnökségem egyik vezérfonala a befektetés-ösztönzés és a vállalkozásfejlesztés” – erről beszélt a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének leköszönő elnöke, Madaras Zoltán a 2019-es Megyenapon.

A megyei fejlesztések kapcsán arról beszélt, hogy a 38 milliárd forint értékű fejlesztési forrást a szolgáltató megye segítségével sikerült jó helyre juttatni. Az elnök elmondta:

 A megye nemcsak szolgáltat, hanem felelőssége van abban is, hogy a kapcsolatait rendelkezésre bocsássa azon megyei polgárok és vállalkozások számára, akik kérik és akik a megyében szeretnének előrehaladni.

 Az ünnepségen megemlékeztek a nemrégiben tragikus hirtelenséggel elhunyt megyei képviselőről, Mohács polgármesteréről, Szekó Józsefről. Átadták a megyei kitüntetéseket, melyet azok a személyek kapták, akik munkájukkal, elhivatottságukkal, szolgálatkészségükkel, a megyei közösség építői.

 Baranya Megye Posztumusz Díszpolgára 2019-ben az 5 éve elhunyt Pichler Imre országgyűlési képviselő lett, aki Szigetvárért és Baranyáért végzett munkája, valamint Szigetvár Leghősiesebb Várossá nyilvánításának kezdeményezése elismeréséül nyerte el a címet. Pichler Imre neve egybeforrt a polgári-konzervatív értékek szigetvári megalapozásával, iskolaigazgatóként a szigetvári fiatalok százait indította útnak a továbbtanulás, az élet felé.

 Pro Comitatu díjat vehetett át a szigetvári Bocskor Tibor, az Irontech Zrt. vezérigazgatója Baranya megye gazdaságának fejlesztése érdekében végzett szakmai munkája elismeréséül.

 A Baranya Fejlődéséért díjat a komlói Bischof Balázs vállalkozó, az Art Innova Kft. tulajdonosa kapta Baranya megye gazdaságának fejlesztése érdekében végzett tevékenysége elismeréséül.

 A Kulturális, Művészeti Díjat a mohácsi Peti Kovács István tamburaművész kapta a tamburazene ápolásáért, hazai és nemzetközi elismertségéért, megőrzéséért végzett évtizedes tevékenysége elismeréséül.

 Az Egészséges Baranyáért Díjat dr. Tánczos Frigyes Attila orvos, a Komlói Kórház vezetője vehette át az egészségügy területén végzett több évtizedes, fáradhatatlan munkája elismeréséül.

 A Koltai Péter Díjat a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése Képíró Árpád Zsolt, a Janus Gimnázium tanulója vehette át, megyei és országos matematika és fizika versenyeken elért kiváló eredményei elismeréséül.

 A Közrend-Közbiztonság díjat 2019-ben Balogh László, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti rendőrfőkapitány-helyettese kapta több évtizedes, a közrend-közbiztonság területén végzett kiemelkedő szakmai munkája elismeréséül.

 A Nemzetiségekért díjat Madjaric Julianna Iboljka, a komlói horvát nemzetiségi önkormányzat tagja érdemelte ki a horvát kultúra és hagyomány ápolása, a horvát-magyar kapcsolatok fenntartása és fejlesztése érdekében végzett évtizedes áldozatos tevékenysége elismeréséül.

 A Baranya Megyei Önkormányzat elnöke elnöki Kitüntető Díjban részesült Módos János birkózó, birkózóedző, korábbi Magyar válogatott edző a szigetvári sportéletben végzett példaértékű tevékenysége, az utánpótlás felkészítésében végzett áldozatos és sikeres munkája elismeréséül.

 A hagyományokhoz híven a Megyenap keretében került sor a Baranya Megyei Mérnöki Kamara „Aranygyűrűs Mérnöke” díj átadására, melyet idén Tiderenczl József faipari mérnök, környezetvédelmi szakmérnök kapott.

 A megyenapi műsorban fellépett többek között a szigetvári Kapronczai Művészeti Iskola táncosai és a Szigetvári Weiner Leó Alapfokú Művészeti Iskola tanáraiból és diákjaiból alakult Violinok csoport.