A komlói rendőrök szeptemberben 20 esetben intézkedtek közúti közlekedési baleset helyszínén. Ebből 10 baleset során nem történt személyi sérülés, míg 7 esetben könnyű, 3 alkalommal pedig súlyos sérüléssel végződtek a balesetek.

A balesetek döntően a 66-os, 611-es és a 6543-as számú közlekedési utakon, valamint Komló város területén történtek, bekövetkezésük elsődleges oka pedig továbbra is a sebesség helytelen megválasztása, a gyorshajtás, valamint az elsőbbségadási szabályok megszegése volt.

Az ősz beköszöntével kiemelten hangsúlyossá válik, hogy a gépjárművezetők időben felkészüljenek az időjárási, látási és útviszonyok fokozatos megváltozására, hiszen az őszi közlekedési viszonyok a nyáritól eltérő járművezetői magatartást követelnek meg.

Az évszakra legjellemzőbb problémát a ködképződés, a csúszóssá váló utak, valamint a száraz és vizes útszakaszok váltakozása jelenti, amelyek fokozott óvatosságot és körültekintést követelnek meg a járművezetőktől. Az átmeneti időszakban az autósoknak gépjárműveik felkészítésére is nagy figyelmet kell fordítaniuk.

Ősszel a látási viszonyok általában rosszabbak a nyáron megszokottnál.  Egyre korábban sötétedik, így hosszabb ideig kell használni a gépjármű világítóberendezéseit, emiatt lényeges, hogy azok megfelelően működjenek, valamint a járművezetők gondoskodjanak tisztán tartásukról, az izzók cseréjéről és tartalékizzó beszerzéséről. Az őszi közlekedés fontos kelléke a megfelelő ablakmosó folyadék, valamint a páramentesítő is.

Az esős, ködös idő beálltával a látótávolság jelentősen lecsökkenhet, ezért lényeges felhívni a figyelmet a nagyobb követési távolság megtartására, az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelő sebesség megválasztására.  

Kérjük a gépjárművezetőket, hogy saját maguk és mások életének, testi épségének megóvása érdekében, az időjárási körülményekhez alkalmazkodva, megfelelő óvatossággal vegyenek részt a forgalomban!

Közlekedj úgy,

„… hogy mindenki hazaérjen!”