Országszerte megemlékezéseket tartottak az aradi vértanúk és a szabadságharc áldozatai emlékére. Komlón a kopjafánál hajtottak fejet a nemzeti hőseinkre emlékezve.

Nemzeti gyásznapunkon a Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola 6. lá osztályának műsorával emlékeztek az aradi vértanúkra Komlón.

Ünnepi gondolatai között Polics József polgármester arra mutatott rá, hogy a magyar szabadságharcosok, akiket sok osztrák csupán felforgató aljanépnek nevezett -, még életük utolsó percében is a nemzetnek és az egész világnak mutattak példát. De hősök is voltak egyben, mert nem az önös érdek vezérelte őket, hanem a magyarok szent ügyéért – a szabadságért áldozták fel legdrágább kincsüket, az életüket.

Nem felejthetjük el, hogy  a forradalmat követő megtorlás során, Magyarországon mintegy 170 főt végeztek ki, 1500 elítélt került börtönbe, 40-50 ezer embert kényszersorozással vittek el és több ezren menekültek emigrációba – emlékeztetett Polics József .

Ne feledjük, a méltó emlékezést nem a koszorúk száma, a harcias nemzeti szólamok jelentik, hanem ahhoz elsősorban az kell, hogy a hősök neveinek elsorolása mellett szellemiségüket is meg tudjuk idézni, s nemcsak a ma, hanem hétköznapjainkban is, mert lelki és szellemi örökségük csak így élhet velünk tovább, s csak így nyugodhatnak békében a függetlenségünkért életüket is feláldozó aradi vértanúk!  – mondta.

A beszédeket követően a városi ünnepség résztvevői koszorúzással és néma főhajtással tisztelegtek a vértanúhalált halt egykori miniszterelnök és mártírtársai, valamint a forradalom és szabadságharc hősi halált halt áldozatai előtt.