M.Tóth Géza Matches című animációs filmje nyerte III. Hét Domb Filmfesztivál fődíját. Szombaton tartották az egyhetes rendezvény díjátadó gáláját Komlón.

A harmadik alkalommal megszervezett fesztivál versenyprogramjába ötvennyolc alkotás került a csaknem kétszáz nevezés közül. A filmeket idén Ternovszky Béla Balázs Béla-díjas érdemes művész, zsűrielnök, Reviczky Gábor Kossuth-díjas színművész és Thuróczy Szabolcs színész válogatta és bírálta el.

A kategóriák első helyezettjei 300 ezer, a második helyezettek 200 ezer, a harmadik helyezettek 100 ezer forintos díjban részesültnek. A fesztivál fődíja 1 millió forint volt. A fesztivál főtámogatói: Komló Város Önkormányzata, az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkársága és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Programja volt.

A rendezvényen, távollétükben köszöntötték a fesztivál fővédnökeit, Fekete Péter kultúráért felelős államtitkárt és Dr.Hoppál Péter, az Országgyűlés kulturális bizottságának elnökét, a térség országgyűlési képviselőjét, akik hivatalos elfoglaltságuk miatt nem tudtak részt venni az eseményen. Szintén távollétében köszöntötték Sára Sándor, a Hét Domb Fesztivál örökös tiszteletbeli elnökét.

Polics József, Komló polgármestere köszönetét fejezte ki a kezdeményezésért a Komló és Térsége Televízió munkatársainak, a zsűri tagjainak, az alkotóknak. Örömét fejezte ki, hogy Komló amúgy is gazdag kulturális élete egy újabb elemmel gazdagodott. Mint megjegyezte: a harmadik alkalom után kijelenthetjük, hogy felkerült az ország kulturális térképére a fesztivál, amelyet minden évben nagyon várnak az alkotók és a nézők egyaránt. Megerősítette, hogy a város kész megrendezni a negyedik fesztivált.

A díjátadó gálán átadták a kategóriák legjobbjainak az elismeréseket.

A diákok alkotásait dr. Gyenes Zsolt, egyetemi docens, médiaművész; Kis-Marics Tamás médiapedagógus és Odrobina Tamás pedagógus, zenész, fotóművész bírálta. A kategóriában Bartúcz Anna: Székely Éva megmenekülése vitte el a pálmát.

Topolánszky Tamás Yvan kategóriájában első helyet szerzett

A felnőttek között, az ismeretterjesztő- és természetfilm kategóriában Mosonyi Szabolcs: Vad Balaton című alkotása nyert. Animáció kategóriában Fabók Szilvia és Tama Mikori: Kippkopp a hóban című animációs filmje szerezte meg az elsőséget. A dokumentumfilmek között Zurbó Dorottya: Könnyű leckék filmjét tartotta a zsűri a legjobbnak, a kisjátékfilmek közül Tóth Barnabás: Susotázs című alkotása emelkedett ki. A nagyjátékfilmek között Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot filmjéért Topolánszky Tamás Yvan vehette át az első helyért járó 300 ezer forintot. Az egyéb kategóriában Budavári Roland 2018 BRB Nature and Hunting Films promóciós videója nyert.

A fesztivál fődíját idén M. Tóth Géza Matches című animációja kapta. A 11 és fél perces filmben egy fiú gyufaszálakkal játszik. Miközben mesél álmairól, félelmeiről és vágyairól, eközben a gyufaszálak megelevenednek.

A Komlói Színházban rendezett díjátadó gála betétműsorát a pécsi Brassdance fúvósai adták.