Hétfőn kezdődött Komlón a Hét Domb Filmfesztivál, amelynek hét napja alatt mintegy száz filmet vetítenek Komlón – tájékoztatta Magyar Ferenc fesztiváligazgató az MTI-t.

 Mint mondta, Komlón harmadik alkalommal megszervezett fesztivál versenyprogramjába ötvennyolc alkotást válogattak be a csaknem kétszáz nevezés közül; az alkotásokat ingyenesen tekintheti meg a közönség.

 A dokumentumfilm, animáció, kisjátékfilm, ismeretterjesztő- és természetfilm, nagyjátékfilm és egyéb film kategóriák első helyezettjei 300 ezer, a második helyezettek 200 ezer, a harmadik helyezettek 100 ezer forintos díjban részesülnek. A fesztivál fődíjasa egymillió forint értékű díjazásban részesül.  

A válogatást és a versenyprogram értékelését végző zsűri elnöke Ternovszky Béla Balázs Béla-díjas érdemes művész, tagja Reviczky Gábor, Kossuth-díjas színművész és Thuróczy Szabolcs színész.

Magyar Ferenc elmondta, a vetítések minden nap reggel kilenctől este kilencig tartanak a Komlói Színház- és Hangversenyteremben térítés nélkül, ugyanakkor a belépés regisztrációhoz kötött. Kitért rá: az animációs filmek vetítéseire leadott jelentkezések teltházas előadásokat jeleznek.     

Az igazgató a programsor kapcsán kiemelte, hogy csütörtökön a Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot című filmet az országos premierrel egy időben tűzik műsorra, pénteken pedig az Oscar-díjas Rófusz Ferenc legújabb filmjének a vetítésére is sor kerül. Az utolsó vacsora című film után a rendező mondja el meglátásait, majd Thuróczy Szabolcs vesz részt közönségtalálkozón. A fesztivál díjátadó gáláját szombaton délután tartják.  A fesztiválról további részletek olvashatók a hetdombfilmfesztival.hu -n és a rendezvény facebook-oldalán.

A hétfői megnyitón Polics József polgármester köszönetet mondott a kísérőprogramban szereplő TotalArt egyesületnek, amely már a kezdetektől szívügyének tekinti a fesztivál sorsát. 

„A komlói kulturális életről csak felsőfokban tudok beszélni. A filmfesztivál és a KASZT is egy alulról jövő kezdeményezésnek az eredménye, aminek országos és nemzetközi elismertsége lett. Ezt a jó háttérnek, a jó szervezésnek és a komlói vendégszeretetnek köszönhetjük” – fejezte ki elégedettségét és büszkeségét Polics József.

A filmvetítésekkel párhuzamosan „Jubileumi kiállítás a pécsi rajzfilmgyártás 40 éves történetéből” címmel nyílt tárlat a Komlói Színházban. Kardos Andrea kurátor, a TotalArt egyesület vezetője a kiállítással kapcsolatban felidézte a pécsi filmgyártás kezdeteit. Megjegyezte: „ a filmgyártás legszínesebb a műfaja a rajzfilmgyártás, az egyesületüknek a célja bemutatni ezt a világot.”