Augusztusban a komlói rendőrök 25 esetben intézkedtek közúti közlekedési baleset helyszínén. Ebből 13 baleset esetén nem volt személyi sérülés.  Könnyű sérüléssel tíz, míg súlyos sérüléssel két alkalommal végződött közlekedési baleset.

A balesetek döntően a 6-os és a 66-os számú úton, valamint Komló város területén történtek, amelyek bekövetkezésének oka továbbra is a gyorshajtás, valamint a kanyarodási szabályok megszegése volt.

Komló belvárosában a passzív biztonsági eszközök ellenőrzésére került sor, amely során összesen 21 jogsértés lett felfedve. A biztonsági öv a passzív biztonsági eszközök közé tartozik, amely jelentősége nem a baleset elkerülhetőségében, hanem a már bekövetkezett baleset következményeinek a csökkentésében jelentkezik.

A szakemberek úgy tartják, hogy közúti baleset bekövetkezése esetén általában három, egymástól jól elkülöníthető ütközés valósul meg. Az első akkor következik be, amikor a balesetben érintett jármű egy másik járműnek, illetve szilárd tárgynak ütközik (pl. fának, kerítésnek, egyéb műtárgynak). Ezt követően kerül sor a második ütközésre, amikor a gépjármű utasterében tartózkodó személyek teste hirtelen és nagy erővel előre lendül, és az övhasználat hiányában valamely testrészük a műszerfalnak, kormánynak, szélvédőnek, üléstámlának stb. ütődik. A harmadik ütközés során az emberi belső szervek nekiütődnek a bordáknak, egyéb csontoknak vagy éppen más belső szerveknek.

A biztonsági öv – mint passzív védelmi eszköz – tehát a másodikként leírt ütközés hatásaitól védi meg a használóit. Az utak biztonságáért, a balesetek elkerüléséért a legtöbbet  mi magunk, közlekedők tehetünk azzal, hogy a szabályokat betartva, türelmesen, egymásra odafigyelve, toleranciát és empátiát mutatva veszünk részt a közlekedésben.

Forrás: Komlói Rendőrkapitányság