Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság egykori elnöke, városunk díszpolgára tiszteletére avattak emlékkövet és ültettek emlékfát a Díszpolgárok sétányán.

A Komlói Bányásznapok keretében Komló Város Önkormányzata és a Tisztelet Komlónak Egyesület közös szervezésében került sor az egykori köztársasági elnök, komlói díszpolgár, Göncz Árpád emlékére rendezett ünnepségre az Arborétumban.

Jégl Zoltán, a Tisztelet Komlónak Egyesület elnöke bevezetőjében köszöntötte a rendezvény díszvendégét, Göncz Kingát, volt minisztert és európai parlamenti képviselőt, Göncz Árpád leányát és dr. Gulyás András nyugalmazott nagykövetet, a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumi elnökét.

Polics József polgármester – Komló várossá avatásának előestéjén mondott – köszöntőjében, az országos bányásznapon méltatta a volt bányászok képviselői és az önkormányzat együttműködését, Vass Dénes nyugalmazott bányamérnök állhatatosságát, melynek eredményeként létrejöhetett a Díszpolgárok sétánya. Megjegyezte: „azoknak az embereknek, akik Komlóért sokat tettek, díszpolgári címet érdemeltek – az ő tiszteletükre valósult meg ez a hely, ahol emlékezni lehet rájuk”. Végezetül egy 1993-ből eredő, Göncz Árpáddal megélt közös emléket idézett fel, bizonyítandó egykori köztársasági elnökünk, „Árpi bácsi” közvetlenségét.   

Ferenczy Tamás, a szervező egyesület tagjaként, osztott meg érzéseket, történéseket Göncz Árpáddal kapcsolatban az ünneplőkkel.  Megállapította, hogy Göncz Árpád népszerűségének titka a varázslatos személyisége volt.

Kiemelte azt, hogy az első általa aláírt törvény az ’56-os események forradalom és szabadságharccá nyilvánítása volt, de még ugyanazon a napon látta el kézjegyével az első kegyelmi határozatát is, amivel az utolsó magyarországi halálra ítélt büntetését enyhítette életfogytiglanira. Ő kegyelmezett meg az anyának, aki gyógyíthatatlan beteg, szenvedő kislányát segítette a másvilágra, gyermeke kérésére.

„Göncz Árpádot következetes viselkedése emelte ki a 20. század magyar politikusai közül. Soha, egyetlen diktatúrában nem alkudott. Mindvégig a szabadság reményét képviselte. Fegyvert fogott diákként, konspiráló ellenzékiként, és az ország első embereként is azért küzdött, hogy Magyarország szabad ország legyen” – hangsúlyozta.

A Komló Összeköt Egyesület polgármester-jelöltjeként válaszolt politikai ellenfeleinek. Kifejezte, hogy békességet akarnak, a becsületes, tisztességes munkában és az igazi önkormányzatiságban hisznek; a hazugságot, a nemtelen lejárató kampányt pedig elítélik, és harcolnak ellene. Ígérte, október 13-án megnyerik a választásokat.

Dr. Gulyás András kuratóriumi elnök jelképesnek és reményt keltőnek értékelte, hogy a város ünnepének részeként fát ültetnek Göncz Árpád emlékére.

„Egész élete a demokráciáért folytatott harc jegyében telt. Két cikluson át volt a Magyar Köztársaság elnöke. Soha egyetlen magyar politikust nem övezett olyan megbecsülés, mint őt. Közvetlen személyisége, rendkívüli nyitottsága megalkuvás nélküli, kikezdhetetlen erkölcsi tartása, szociális érzékenysége áll máig töretlen népszerűsége mögött” – jellemezte Göncz Árpádot Gulyás András.

Az emlékkő szomszédságába ültetett fát Göncz Kinga, Polics József helyezte a földbe, az emlékkövet Göncz Kinga és Ferenczy Tamás leplezte le.

A rendezvényen Cs. Gillich Gabriella vezényletével a Főnix Kamarakórus, valamint Kiss Anikó működött közre.