Polics József is részt vett azon a szénbányászat jövőjével foglalkozó nagymányoki tanácskozáson, ahol Bencsik János klíma- és energiaügyi államtitkár fejtette ki a kormány 2030-ig szóló energiastratégiáját.

A kisváros polgármesteri hivatalában lezajlott szakmai fórumon – melyen Polics József mellett a térség országgyűlési képviselői, valamint a bányakapitányság szakemberei is jelen voltak – a szaktárca vezetője hangsúlyozta, hogy a kormányzat célja a szénből nyert energia jelenlegi 10-15 %-os részesedésének megőrzése a villamosenergia-termelésben.   

Bencsik János emlékeztette a hallgatóságot, hogy a kormány a hónap elején fogadta el a 2030-ig szóló energiastratégia irányelveit. Kiemelte, hogy 2030-ra közel 10 százalékkal magasabb lesz a villamosenergia-igényünk, ezért fontos a Paksi Atomerőmű működési engedélyének meghosszabbítása, amely várhatóan a villamos energia 40-50 %-át fogja biztosítani.

Az államtitkár a helyi bányanyitási törekvésekkel kapcsolatban optimistán fogalmazott. Mint mondta, reális esélyt lát arra, hogy a nagymányoki szénbánya bekapcsolódjon az országos energia-termelésbe.

Verbőci József, a szénbányát működtető Calamites Kft. ügyvezetője elégedettséggel nyugtázta az államtitkár szavait, majd hozzátette: – Ha szénre szükség lesz, akkor nem állhat semmi útjába annak, hogy négy év múlva – a külszíni bánya után – a mélyművelésű szénbánya termelése és a hozzá tartozó erőmű építése megkezdődjön.

Polics József a szakmai fórumot követően képviselőtársaival zártkörű megbeszélésen egyeztetett Bencsik János energiaügyi államtitkárral.