A “Szárba szökkenő jövőnk” elnevezésű rendezvényen a 2018-ban született komlói újszülöttek tiszteletére állítottak Zsolnay-porcelánból készített kalászokat a múzeumkertben.  

2015-ben indult útjára a „Szárba szökkenő jövőnk” címmel a mára hagyománnyá vált esemény, mely során az előző évben született, településünkön élő gyermekek nevével jelzett Zsolnay-kalászokat helyezik vitrinekbe.

A meghívottaknak Papp Cecília, az Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti iskola tanára egy népdalcsokorral kedveskedett. A Komlói Bányásznapok első rendezvényét Polics József ünnepi gondolatai nyitották meg. 

„Ha szétnézünk a múzeumkertben, itt együtt van minden: a múltunkra emlékeztető „népes” és az aknatorony kereke, a jelen velünk válik valóssággá, s a reményteli jövőnkre pedig a vitrinben elhelyezett kalászok utalnak. A településünk legfiatalabb polgárait jelképező kalászok tükrözik azt, hogy az itt élők bíznak abban, a mi városunknak van jövője” – fejezte ki jövőbe mutató hitét a polgármester.

“Bízom benne – folytatta -, hogy egyre többen találnak városunkban igazi otthonra, menedékre! Ehhez mindannyiunk tevékeny hozzáállására van szükség, ahogy a bányászoktól megtanulhattuk az egymás iránt érzett felelősséggel és összefogással minden sikerülhet!”

A kalászokat Hamzau Relu, a komlói Szent Borbála templom plébánosa áldotta meg. 

A rendezvény zárásaként Sárközi karikázós címmel az EFAMI Csicseriborsó énekegyüttese szórakoztatta a résztvevőket.