A szentmisét követően a Komlói Színházban tartott ünnepségen hajtottunk fejet államalapító királyunk, Szent István alakja előtt. Az ünnepségen a történelmi egyházak képviselői megáldották az új kenyeret.

Ünnepi beszédében Polics József polgármester azt hangsúlyozta, hogy Szent István hatalmas elszántsággal, végtelen alázattal szolgálta nemzetét, tevékenységének köszönhetően jelentős királyságot, és erős keresztény bástyát hagyott örökül utódaira.

A mai generációhoz szólva kijelentette, hogy több mint egy évezred után semmi okunk sincs abban hinni, hogy javunkra válna, ha felszámolnánk keresztény gyökereinket, ha feladnánk függetlenségünket. Hozzátette, mi komlóiak is bebizonyítottuk, az európai  keresztény értékek mellett kiállva, valós összefogás eredményeképp városunk a legreménytelenebb helyzetből is képes felállni, és azóta töretlenül erősödve, megőrizni  térségi vezető szerepét.   

Felkérte a komlói polgárokat a közös munkára a fejlődés érdekében, hogy jövőre ismét emelt fővel, együtt szeghessük meg új kenyerünket! A fejlődéshez, mint mindig, most is, nyugalom, kiegyensúlyozottság, folyamatosság, állandóság kell. Ez adhat stabil alapot, erre építkezve nem törik meg a lendület! – mutatott rá napjaink kihívására a polgármester.

Az ezeréves államiság ünnepén mondott ünnepi köszöntőjében országgyűlési képviselőnk, Dr.Hoppál Péter hangsúlyozta, Szent István korabeli döntései a jövőbe mutattak, azzal, hogy államot alapított, kemény és szigorú törvényekkel védte meg az országot, a határőrség megszervezésével az ország biztonságát szavatolta, jövőt adott a magyaroknak és a vele együtt élő kisebb nemzeteknek. A szuverenitásunkat köszönhetjük neki, azt hogy Magyarország ma egy független, önálló állam Európa közepén.

Mai dolgunk megerősíteni gyermekeink számára azt, hogy függetlenek kívánunk maradni, szabadon szeretnénk dönteni a magyar ügyekről, meg akarjuk őrizni azt a biztonságot, amely egyike a legjobbnak Európában. Örülhetünk annak is, hogy sok-sok verejték által – a legfrissebb uniós adatok szerinti 5,1 %-os GDP mutatóval – Magyarország gazdasága emelkedik a legjobban az EU 28 tagállama között – mondta képviselőnk.

Hoppál Péter elismerését fejezte ki városunk vezetőinek és az intézményeknek, hogy ünnepeinken, közösségeinken keresztül értékeket őrzünk, ezzel, kiegészülve más közösségek értékmegőrző tevékenységével, együtt alkothatjuk a 15 milliós magyar nemzet önazonosságát, értékidentitását. Köszönetet mondott, hogy ezt az értéktartást, ezt a közösségalkotást mindig szem előtt tartottuk az elmúlt időszakban.

„Kívánom, hogy sokáig legyen módunk arra, hogy ilyen intézményi, városvezetési kiállással, emelt fővel tudjunk a múltra visszatekinteni, és a jövőben is értékeket továbbadni gyermekeink, unokáink generációjának – zárta ünnepi gondolatait Hoppál Péter.

Az ünnepségen a történelmi egyházak képviselői – Dr.Görgey Etelka református lelkész, Ócsai Zoltán evangélikus lelkész, Horváth László baptista lelkész és Kovács József katolikus káplán – megáldották az új kenyeret, amelyet Polics József polgármester szegett meg.

Az augusztus 20-i ünnepségen a Daniel Speer Rézfúvós Együttes lépett színpadra. Az esemény a Szózat eléneklésével záródott.