Bár még közel 3 hétig élvezhetik a diákok a nyári szünet gondtalanságát, néhány félreérthetetlen jel már mutatja, rohamosan közeledik az évnyitó időpontja.

Ilyen jelzés például, hogy javában zajlik a tankönyvek és a fejlesztő eszközök kiszállítása az iskolákba. Már megkezdték több komlói alsó- és középfokú intézményben a tankönyvek szortírozását. Naponta kétszáz iskolába, összesen 13 millió tankönyvet szállít ki a Magyar Posta augusztus végéig a Kello Könyvtárellátó Nonprofit Zrt. megbízásából.

A diákok a legtöbb intézményben az első tanítási napon kapják meg a tankönyveket.

A napokban jelent meg az EMMI által közzétett hír arról, hogy a gyermeket nevelő családok már augusztus végén megkapják a szeptemberben esedékes családtámogatásokat.   A jogosultak a családi pótlékot, a gyermekgondozást segítő ellátást és a gyermeknevelési támogatást is kézhez kapják, hogy könnyebb legyen számukra az iskolakezdés. Postai kézbesítés esetén, amennyiben a címzett nem tartózkodik otthon, értesítőt kap, hol és mikor vehető fel a támogatás.

Tájékoztatásuk szerint a kormány az előrehozott utalás mellett minden tanulónak ingyen biztosítja a tankönyveket a szeptemberben kezdődő tanévben az 1-9. évfolyamokon, míg a 10-12. évfolyamon szociális rászorultság vagy nagycsaládos háttér esetén kérhető a tankönyvek ingyenessége. Emlékeztettek, hogy a 2020-2021-es tanévtől az ingyenes tankönyvellátás valamennyi évfolyamra kiterjed.

Fontos tudnivaló az is, hogy akik már az első tanítási naptól kezdve igénybe szeretnék venni gyermekük számára az iskolai menzát, azok még augusztusban jelezzék az intézmény felé a szándékot. A lényeges tudnivalókról az iskolák honlapjairól lehet tájékozódni.

Bár az iskolák fenntartóivá a tankerületek és a szakképzési centrumok váltak, az ingatlanok továbbra is az önkormányzat tulajdonában vannak. Ezért azokat, jó gazda módjára folyamatosan javítják és korszerűsítik a külső vállalkozók és a GESZ munkatársai. Július folyamán a Hauni munkatársai egy szombati társadalmi munka alkalmával festették ki a Gagarin iskola zsibongóit.

Már jó ideje ismert a 2019/2020-as tanév beosztása és időrendje. Itt vannak a legfontosabb dátumok:

Első tanítási nap: szeptember 2.(hétfő)

Jelentkezés a középiskolai központi írásbeli felvételi vizsgákra: 2019. december 6.

Központi írásbeli felvételi vizsgák a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokba: 2020. január 18.

Az első félév vége: 2020. január 24.

Szóbelik a középiskolába jelentkező diákoknak: 2020. február 24. és március 13. között.

Írásbeli érettségik kezdete: 2020. május 4. (magyar nyelv és irodalom)

Utolsó tanítási nap: 2020. június 15. (hétfő)

A szünetek az alábbiak szerint alakulnak majd:

őszi szünet: október 26., szombattól november 3. vasárnapig,

téli szünet: 2019. december 21. szombattól 2020. január 5. vasárnapig,

tavaszi szünet: 2020. április 9. csütörtöktől 2020. április 14. keddig.

Már Komlóra is érkezett tankönyvszállítmány (képünk a Nagy László Gimnáziumban készült)