Júliusban a Komlói Rendőrkapitányság illetékességi területén 32 esetben intézkedtek a rendőrök közúti közlekedési baleset helyszínén. A balesetek közül 25 esetben nem volt személyi sérülés, csak anyagi kár. Könnyű sérüléssel járó baleset 3 esetben volt, míg súlyos sérüléssel végződő 4 alkalommal.  – A Komlói Rendőrkapitányság felhívása

A balesetek zömmel a 6-os számú és a 66-os számú főúton, illetve Komló város területén történtek.

A balesetek bekövetkezésének elsődleges oka továbbra is a sebesség helytelen megválasztása, valamint a kanyarodási szabályok megszegése volt. Több baleset bekövetkezésében az ittasság is közrejátszott. Az alkohol hatása egyénenként változik, sőt ugyanaz a személy különbözőképpen reagálhat ugyanannyi alkoholmennyiségre, hiszen a hatás függ attól, hogy étkezett-e előtte, mennyire fáradt, szed-e valamilyen nyugtatót vagy fájdalomcsillapítót.

Jó tudni, hogy már egy pohár szeszesital elfogyasztása is olyan élettani hatásokat vált ki (észlelési idő növekedése, reflexek tompulása, látásromlás, kockázatvállalás fokozódása, valóságérzék gyengülése), amelyek hátrányosan befolyásolják a biztonságos közlekedést.

Az ittas vezetők kiszűrésére a Komlói Rendőrkapitányság a finn-módszeres ellenőrzést is alkalmazza.

A módszer lényege, hogy meghatározott útszakaszon a rendőrök kivétel nélkül minden áthaladó járművet megállítanak, és megszondáztatják a gépjárművezetőket. Amennyiben a sofőr nem ittas, úgy azonnal tovább haladhat, míg pozitív eredmény esetén az érintettet félreállítják, és vele szemben további eljárást kezdeményeznek. A módszer alkalmazásával rövid idő alatt sok járművezetőt lehetséges ellenőrizni.  

Természetesen, ha egyéb jogsértést is észlel a rendőr, akkor amiatt is el fog járni!

Közlekedj úgy, hogy mindenki hazaérjen!

Komlói Rendőrkapitányság