Áder János köztársasági elnök október 13-ra tűzte ki az önkormányzati választásokat. A hivatalos kampány a választást megelőző 50. napon, augusztus 24-én kezdődik.

A közel 8 millió, magyarországi lakóhellyel rendelkező választásra jogosult augusztus 23-ig kapja kézhez a névjegyzékbe való felvételről szóló értesítést, az augusztus 7-i névjegyzéki állapotnak megfelelően. Aki nem kapja meg az értesítőt, a jegyzőnél – a helyi választási irodában – kérheti.

Az egyéni listás és az egyéni választókerületi jelölt, valamint a polgármesterjelölt állításához szükséges ajánlások számát a helyi választási iroda vezetője, a megyei lista állításához szükséges ajánlások számát a területi választási iroda vezetője állapítja meg augusztus 8-án.

A hivatalos kampány a választást megelőző 50. napon, augusztus 24-én kezdődik, és a szavazás napján 19 óráig tart. Tehát kampánycsend intézménye nem lép érvénybe.

A választáson a képviselőjelöltek, a polgármesterjelöltek szeptember 9-én 16 óráig adhatják le ajánlóíveken összegyűjtött ajánlásaikat. A jelölteknek településtípusonként és választási típusonként eltérő számú ajánlást kell összegyűjteniük. A jelöltek és a jelölőszervezetek listáinak nyilvántartásba vételéről a választókerületi bizottságok döntenek, négy napon belül. A listákat szeptember 10-én 16 óráig lehet bejelenteni. Komlón 8 területi képviselő 3 fő listán bejutott képviselő és a polgármester alkotja a testületet. Alpolgármestert a testület választ.

Október 13-án lesz a nemzetiségi választásra is sor kerül.

Az NVB határozatában majd felsorolja nemzetiségenként azokat a településeket és megyéket, amelyeken, illetve amelyekben kitűzi a nemzetiségi választást, és meghatározza azt is, hogy a voksoláson induló jelöltek és az állított listák nyilvántartásba vételéhez hány ajánlásra van szükség. Az országos nemzetiségi önkormányzati választást mind a 13 nemzetiségre vonatkozóan kitűzi. A voksolásra a választópolgárok szeptember 27-ig vetethetik magukat fel a nemzetiségi névjegyzékbe. Aki ezt nem teszi meg, nem szavazhat, és nem is indulhat jelöltként.