Az utóbbi időben ismét elharapództak Komlón és környékén a kerti lopások. Erről Deák Imre, a Komlói Polgárőr Egyesület vezetője tájékoztatta lapunkat.

Komlón és vonzáskörzetében számtalan kiskert található. Különösen ilyenkor, gyümölcsérés idején szaporodnak meg a garázda cselekedetek ezeken a területeken.

Több bejelentés is érkezett a közelmúltban erőszakos behatolásokról a polgárőrség felé, ám ezek felderítése már a rendőrség hatáskörébe tartozik. Deák Imre nyomatékosította, hogy a polgárőrök elsőrendű feladata a bűnmegelőzés, a közrend és a közbiztonság megtartásának segítése, ezt járőreik – korlátaikat figyelembe véve – elsősorban a város területén tudják ellátni.

Bár a polgárőrök járőrei tervszerűen figyelik a leginkább „fertőzött” külterületeket is, ám kapacitásuk véges, ezért szükség van a kerttulajdonosok tudatos őrző tevékenységére is. A szakember két lehetőséget is lát a betörések számának csökkentésére. Megoldás lehet 3-4 tulajdonos összehangolt fellépése, járőrözése, mely elriasztó jelleggel tartaná távol a garázda elemeket az ingatlanoktól. Másik lehetőség lenne a tulajdonosok belépése a polgárőrség kötelékébe, amivel alkalom nyílna kimondottan kerti csoportok felállítására.  Erre van is példa: jelenleg két ilyen csoport lát el szolgálatot a kiskertek védelmében.

A Komlói Polgárőr Egyesület tagjai 2018-ban 7316 órában 2237 szolgálatot láttak el, amiből 120 esetben (850 óra) legfontosabb stratégiai partnerükkel, a rendőrséggel közösen járőröztek.