Volt, aki nem akart délután hazamenni, másnak kevés volt a befizetett egy hét. Sokszínű, érdeklődést kiváltó programokkal várták idén is a nyári napközi „lakóit” a Közösségek Házában.

Már hosszú évek hagyománya, hogy július 1-jétől még az évközi forgalomnál is nagyobb munkazaj – mondhatnánk zsivajnak is – fogadja napközben a betérőt a Közösségek Házában. Nincs ez másként idén sem, ott jártunkkor a harmadik hetét zárta a „Nyári Napközi” .

„Előjelentkezés alapján összességében 120 kisdiák jelentkezését tudtuk elfogadni idén, akik persze nem egyszerre vesznek részt a tábor életében. Az aktuális létszám hetente 70-75 fő körül mozog, a jelentkezők 70%-a kihasználja mind a négy hét lehetőségét” – érzékeltette a tevékenységük méretét Schäff Anikó intézményvezető, akinek majd’ évtizedes tapasztalata van már a tábor lebonyolításában.

Ügyeletet már 7 órától biztosítanak a résztvevőknek az intézményben, a napi tevékenység azonban csak reggel 8-tól indul, amit háromszori étkezés szakít meg. A tábor szervezésében résztvevő szakemberek és diáksegítők gondoskodnak a programokról, amelyek a gyerekek életkorához, a táborlakók aktuális érdeklődési köréhez igazodnak. Bár nem kötelező részt venni a foglalkozásokon, olyan diák még nem volt, aki nem talált magának megfelelő elfoglaltságot a tevékenységek palettáján.  A napi rutin szerint délelőttönként irányított foglalkozások zajlanak, délután már kötetlenebb a program. Egyebek mellett sportjátékokkal, kézműves tevékenységgel, társasjátékokkal üthetik el az időt a gyerekek 16 óráig.

Hetente egy tematikus témában merült(n)ek el a napközisek. Az első héten – a városi főkertész támogatásával – közösségi kertépítés szerepelt a programban, majd a távol keleti kultúrába kóstoltak bele. Ekkor jóga, valamint mandala-készítés szerepelt terítéken, a harmadik héten a hulladékok újrahasznosítása került fókuszba, a következő héten pedig a kuktatábor jóvoltából az ételreceptek, a főzés világába vezetik be a gyerekeket a szervezők.

Az utolsó hét különleges, mivel szászvári strandlátogatást is terveztek, de a tábor csúcspontja a szülők által is megtekinthető Ki mit tud? lesz, melyre az utolsó tábornapon, július 26-án kerül sor.