A györkönyi Pincehegy építészeti örökségének turisztikai fejlesztése” című európai uniós pályázat keretében Györköny község önkormányzata 98,76 millió Ft vissza nem térítendő támogatást használhat fel a Pincehegy fejlesztésére. A projekt keretein belül többek között Látogatóközpont, Nótafa-ösvény és tematikus játszótér készül, melyek mindegyike a helyiek és az ideérkező turisták szórakoztatására, valamint a hagyományok megőrzésére fókuszál.

A györkönyi Pincehegy fejlesztésének támogatására Györköny község eredményesen pályázott, így 2019 elején el is indult a megvalósítás. A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló pályázat során 4 építmény készül el, mindegyik más arcát mutatja meg a Pincehegynek és hagyományainak. Kiállító- és élménytér szolgálja majd a legkomplexebb ismeretek megszerzését, hiszen modern berendezései révén a látogató a györkönyi Pincehegy hagyományait, történetét, a jelenlegi fejlesztéseket, és még sok minden mást is megismerhet. A Nótafa-ösvény hivatott felidézni a közös éneklés tradícióját, kipróbálható fa hangszerekkel. A Pincehegy közösségi funkciójának megőrzése érdekében a pályázat keretében a lelátó rekonstrukciója is elkészül, így az igazán alkalmas és kényelmes hellyé válik a szabadtéri színpad programjainak megtekintésére. A negyedik fejlesztés pedig egy olyan tematikus játszótér, amely mellé sütögető is készül, így amíg a gyermekek játszanak, a szülőknek is lesz lehetőségük a kikapcsolódásra.

A pályázat 2019. augusztus 31-én zárul, azonban az elkészült fejlesztések már korábban igénybe vehetők. Györköny község önkormányzata a fejlesztéseket természetesen folyamatosan nyomon követi, hiszen az a céljuk, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki a támogatásból.

A TOP-1.2.1-15-TL1-2016-00023 számú, „A györkönyi Pincehegy építészeti örökségének turisztikai fejlesztése” című pályázat célja az épített kulturális örökség megőrzése, a hagyományok fenntartása és bemutatása, valamint ezek által a turizmus növelése is. A pályázatot a Györköny Községi Önkormányzat valósítja meg.

További információ kérhető:

Braun Zoltán
polgármester
Györköny
+36 20 371 7273
polgarmester@gyorkony.hu

www.gyorkony.hu
www.pincehegy.hu
www.pincefalvak.eu