Nagyszabású felújítási munkálatok zajlanak a Kodály iskola és a Templom tér környezetében. Polics József polgármester a csütörtöki testületi ülést követően adott tájékoztatást a közeljövőben záródó beruházásokról.

A városvezető elmondta, hogy az előttünk álló nyári munkák első ütemében a Kossuth Lajos utca és a Kodály iskola és óvoda előtti szakasz teljes megújítása – a Templom téri csomóponttól a Penny áruház kerítéséig – kezdődik. Ez a járdaszakasz térkövezését, kerti szegély beépítését, a közvetlen zöldterület rendezését jelenti.

A második ütemben épülhet meg a Templom téren – a 2017-ben átadott „szórakozás kapuja” után – a tudást szimbolizáló „oktatás kapuja”.

A harmadik ütem a Kodály iskola Tüzép-telep felőli oldalát érinti; egy mostanitól eltérő kiosztású parkolóhely kialakítása indul, amivel együtt a Tüzép felé vezető útnak teljes aszfaltozására is sor kerül.

Az utolsó ütemben, a Bem utcában az iskola kapujától a buszpályaudvarig tartó szakaszon a járda és az útburkolat felújítása zajlik majd, ráadásul az iskolától a Penny-ig egy 3 m széles új térburkolatú járdaszakaszt is kialakítanak. Ezzel párhuzamosan visszaáll az utca egyirányú forgalmi rendje, ami szerint csak a taxik és a megkülönböztető jelzést használó járművek, illetve a Penny-hez tartó árufeltöltő kamionok hajthatnak oda be.

A beruházásra az egyházmegye 25 millió forintos forrást biztosított, a többit az önkormányzat tette hozzá. A legutóbbi testületi ülésen a képviselők éppen egy hiányzó, 2,5 milliós többletforrást szavaztak meg a Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola és Óvoda környezetének felújítására.

Rövid időn belül indul a kivitelezés. Bár az eredeti tervek szerint szeptember 1-ig szerették volna befejezni a munkálatokat, de a közbeszerzési eljárás 90 napos határidőt irányoz elő. A kivitelezőkkel való egyeztetés után azonban elmondható, hogy a munkálatok nagy hányada befejeződik iskolakezdésig.

Polics József emlékeztetett arra, hogy 5 éve tervszerűen zajlik a Templom tér környékének a felújítási folyamata. Utalt a bíróság épülete melletti parkoló, a Templom tér, az ÁNTSZ előtti szakasz korábbi megújítására, továbbá az idén elkészült Bajcsy-Zsilinszky utcára.

„Ezekkel a beruházásokkal végeredményben az volt a célunk, hogy a Kórház utcát, a Bajcsy-Zsilinszky utcát, Újtelepet, a Bem utcát és a Kossuth utca egy részét érintő, összefüggő gyalogos és egy komoly autós forgalmat lebonyolító terület újuljon meg” – vázolta a megvalósuló elképzeléseket Polics József polgármester.