Sajnálhatták, akik elszalasztották Szabó József „Egy komlói, aki megkerülte a Földet” című kiállításának megnyitóját. A nyári forróságban üdítőleg hatott a komlói kötődésű óceánjáró hajós – a finom humort sem nélkülöző – videós visszaemlékezése.

Szabó József Szekszárdon született, majd 1952-ben költözött családjával Komlóra. 1970-ben – a rokonságot hátrahagyva (94 éves édesanyja ma is városunkban él – a szerk.) – az NDK-ba ment dolgozni, ahol le is telepedett. Három évtizeden keresztül készült arra, hogy megvalósíthassa álmát; saját hajóval kerülhesse meg a Földet.

2004-ben Drezdából indult útnak feleségével, Brigittával. A három év és három hónapig tartó út alatt készült felvételeket és hajózási kellékeket mutatta be az érdeklődőknek a Muzeális Gyűjtemény kiállítótermében rendezett tárlaton.

Közel 60 perces előadásában Szabó József kitért a hajón töltött karácsonyokra, a fedélzeten fennakadt repülő halakból készült ételekre. A Panama-csatornán szolgáló révészre, akinek a gulyásleves vált kedvencévé. A karibi szigetvilág csodáira, Gauguin sírjára, a Cook-szigetekre, az író Stevenson Samoán berendezett házára. A francia fennhatóság alá tartozó Reunion szigetre, ahol két esztendőt követően alhatott igazi ágyban. És hogy milyen kicsi a világ… Nem hagyhatta ki az Ausztráliához tartozó Kókusz-szigetek vizein lezajlott találkozást, ahol egy mellette elhaladó hajóról névrokona, a győri Szabó József – jó magyar szokás szerint – pálinka felől érdeklődött. Arról pedig, hogy sehol nem vagyunk egyedül: szintén a Kókusz-szigetek közelében történt, egy szinte lakatlan szigeten álló oszlopra szerelt telefonról sikerült Komlón élő édesanyját felhívni.     

A kiállított fényképek mellett térképeket, navigációs eszközöket, óceáni hajózáshoz szükséges felszereléseket is láthatnak az érdeklődők a Muzeális Gyűjtemény kiállítótermében berendezett tárlaton, amely augusztus 24-ig látható az intézmény nyitvatartási idejében.