Átadták a nagyközönségnek a teljesen újjáépített kálváriát Komló mecsekjánosi városrészében. A templom mögötti parkot a romos stációkkal az önkormányzat saját forrásból valamint állami támogatásból újította fel.

A 19. század második felében épült meg a kálvária a mecsekjánosi templom mögötti domboldalon. Az akkor még önálló község részben sváb lakosainak összefogásával készülhetett el a kegyhely, ami évtizedeken keresztül fontos szerepet töltött be a helyi közösség életében. Az ötvenes évektől azonban teljesen elhanyagolták a karbantartást, így a terület elgazosodott, a kálvária stációi düledező romokká váltak.

Az átadóünnepségen beszédet mondott Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár. A felújított kegyeleti helyet dr. Udvardy György megyéspüspök szentelte fel.

Schalpha Anett önkormányzati képviselő hangsúlyozta, ritka örömteli pillanat egy település és egy egyházközség életében, amikor egy ilyesfajta szentelésre kerül sor. Az épitők kiváltsága az volt, hogy olyan kálváriát, templomot hagyjanak a következő generációkra, amely egész életükben elkíséri őket. A ma élők kötelessége pedig, hogy ne hagyják veszni kulturális, szellemi és lelki értékeiket, amelyeket az elődeiktől kaptak – fogalmazott.

Az államtitkár az ünneplők felé fordulva üdvözölte azt a példátlan összefogást – a komlói- és a nemezetiségi önkormányzatok, valamint az egyházközösség között – amelynek eredményeképpen megújulhatott az évtizedek óta elhanyagolt kálvária.

Mecsekjánosi ma már Komló egyik városrésze, így az önkormányzatra várt a méltatlan állapotú kegyhely rendbe hozása. „Sajnos a kálvária eredeti építményei menthetetlenül tönkrementek, ezért teljesen újjáépítettük őket és természetesen rendeztük és parkosítottuk is a templom mögötti domboldalt” – foglalta össze Polics József polgármester.

A márciusban indult rekonstrukciót a város saját forrásból, az Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság támogatásával valósította meg. A munkálatok teljes költségvetése 16 millió forint volt.

„Ez a közel 150 éves kegyhely nem csak a feltámadás és az újjászületés keresztény jelképeként fontos számunkra, hanem a sokszínű mecseki vidék közösségeinek összefogását is szimbolizálja. Egykori építői svábok és magyarok voltak és a felújításban is közreműködött a német és a horvát kisebbségi önkormányzat is” – mondta el a megnyitóünnepségen a polgármester.