Nyelvi előkészítő képzésünk legfiatalabbjai, Frazon Péter és Gasteiger Erik, 9. Ny osztályos tanulóink hatalmas sikert értek el egy nagyon összetett angol nyelvi versenyen: a Play and Win! 5 fordulós angol levelező csapatversenyen Teens kategóriában országos 1. helyezettek lettek.

Néhány hónappal ezelőtt egy évvel felettük járó társuk, Kovács Bianka, 9. B-s tanulónk pedig az ELT Hungary által Magyarországon 6. alkalommal koordinált International Fox Competition angol verseny Lions kategóriájában ért el 1. helyezést 287 indulóból.

A fiatalokat kérdeztük a versenyekről, illetve terveikről.

A Play and Win! csapatverseny során 2-3 hetente kaptak a versenyzők feladatokat, melyek a nyelvtani ismeretek alkalmazásán túl komoly kutatómunkát is igényeltek. Mindegyik fordulót egy-egy témakör jellemezte, pl. az Apple és Steve Jobs, a környezetvédelem, az idei Oscar-gála, és volt, ami a nyelvtani szerkezetek helyes használatát mérte fel.

Péter számára nagyon fontos az idegen nyelvek magas szintű ismerete: úgy képzeli el, hogy későbbi munkájában az angol nyelv használata fontos szerepet fog betölteni, de 2. idegen nyelvéből, franciából is szeretne mindenképpen nyelvvizsgát tenni a gimnázium befejezéséig. Úgy tervezi, hogy az informatika, a technológiai fejlesztés területén fog dolgozni.

Angol nyelvtudása az idei tanévben a heti 15 órának, az intenzív iskolai munkának köszönhetően jelentősen erősödött, de ezek mellett filmeket, sorozatokat, youtube-os videókat néz angolul rendszeresen (ahogy osztály- és versenyzőtársa, Erik is), sőt egy angol nyelvű újságot is előfizetnek, amit szívesen olvas.

Erik szintén olyan magas szintű nyelvtudást szeretne elérni angol nyelvből, hogy későbbi munkája során professzionális szinten gyakorolhassa pl. az űrkutatás terén. Az előbb felsorolt módszerek mellett rendszeresen kommunikál angolul a számítógépes játékok használata közben.

A fiúk éppen ma tudták meg az örömhírt, hogy nyelvvizsgájuk is sikeres lett, tehát komplex középfokú nyelvvizsga-bizonyítványt szereztek angol nyelvből. (Nagy az öröm a 9. Ny osztályban, hiszen velük együtt 7 komplex és 1 szóbeli sikeres középfokú nyelvvizsga született. Nyelvi előkészítő képzéses tanulóink nagyon magas arányban szereznek nyelvvizsga-bizonyítványt, de rögtön az első tanév végén ennyi bizonyítvány kivételesnek számít).

Tanáraik, akikkel egész évben dolgoztak: Brandt Tiborné, Dunai Péter és Farkas Balázs, a versenyek koordinálását pedig Farkas Balázs tanár úr vállalta fel.

Azt is meg kell említeni, hogy a sikerhez az is hozzájárul, hogy a gyerekek jó alapokkal  jöttek hozzánk. Biankával együtt mindhárman a Szilvási Általános Iskolában kezdték az angol nyelvet: a fiúk tanára Podpáczné Holló Magdolna volt, Biankáé pedig Hódosiné Bielik Bíborka.

Az International Fox Competition angol verseny során el kellett olvasni egy könyvet, és ehhez kapcsolódtak a feladatok, melyek fele szövegértési gyakorlat volt, másik fele pedig földrajzi, történelmi, kulturális kérdéseket érintett.

Bianka szintén számít arra, hogy az angol nyelv lesz az alapja jövőbeni munkájának: fordító, tolmács szeretne lenni, és németből is szeretne nyelvvizsgázni majd. Most az angol van „terítéken”, valószínűleg nyáron vizsgázik.

Tavaly is indult ezen a versenyen, és akkor is bekerült a legjobb 10-be.

Az iskolai munkán kívül filmeket, sorozatokat néz angolul, sőt barátnőjével (aki egyben osztálytársa is) időnként angolul beszélgetnek, ami mókás pillanatokat is okoz számukra.

Idei tanárai, Andókné Pörnecz Gabriella és Farkas Balázs mellett tavaly Brandt Tiborné tanította még. Ezt a versenyt is Farkas tanár úr irányította a gimnáziumban.

Szeretettel gratulálunk a szép eredményekhez!