A Hotel Békesziget kerthelyisége adott otthont a XI. Komlói Bányásztalálkozó programjának, a bányász – kohász – erdész találkozónak.

A „selmeci” hagyományok továbbéléseként három szakma képviselői találkoztak a Bányásztalálkozó keretében a Hotel Békesziget kerthelyiségében.  

A találkozó a „Bányászszív” dalkör műsorával kezdődött, melynek keretében – a házigazda komlói bányászok, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület Dunaújvárosi Csoportjának és az Országos Erdészeti Egyesület Baranya megyei Helyi Csoportjának jelenlévő tagjai tiszteletére elhangzott az erdész-, kohász- és bányászhimnusz.

A találkozó programjában Kőszegi Ernő, a Komlói Bányász Nyugdíjas Szakszervezet elnöke, a Bányásztalálkozók egyik alapítója köszöntötte a vendégeket.  

 A résztvevők a közös emlékek felidézése mellett a „Tudod-e még?” bányászszakmát érintő szellemi TOTÓ kitöltésével elevenítették fel a bányászhagyományokat.

Jégl Zoltán, a Tisztelet Komlónak Egyesület elnöke Folytatódik a hagyomány címmel idézte fel a Bányásztalálkozók hátrahagyott időszakát. Visszaemlékezésében kitért 2009 májusára, amikor Kőszegi Ernővel és Radics Kálmánnal együtt életre keltették a Bányásztalálkozók hagyományát.

A múlt felidézése mellett beszélt a jelenről, de legfőképpen a jövőről, mely sok feladatot ró a bányászhagyományok őrzőire. Ezt leginkább abban a hármas egységben tudják megvalósítani, amelynek alapját a Borbála-napok, a Bányásznap és a Bányásztalálkozók jelentik. Elárulta, hogy a szeptemberi Bányásznap alkalmával egykori köztársasági elnökünk, Göncz Árpád tiszteletére állítanak emlékfát, majd a Borbála-napok keretében avatják fel a közelmúltban elhunyt Puchert János emlékkövét a Díszpolgárok sétányán.

A Bányásztalálkozó a Die Bayerkrainers Trió műsorával folytatódott a kerthelyiségben. Zárásként  a Márkacsille emlékhelynél – a„Főnix” kamarakórus közreműködésével – Vass Dénes nyugalmazott bányamérnök gondolatai hangzottak el. Végül a 11. fáklya fellobbantása zárta az emlékezést.