Honvédelmi, katasztrófavédelmi és járőrversenyek

Honvédelmi haditornákon, katasztrófavédelmi és járőrversenyeken kiváló eredményeket értek és érnek el tanulóink. Elsősorban a rendészeti képzésben részt vevő diákok alkotják a csapatokat, de időnként a másik osztályokból is „belépnek”. Minden alkalommal kemény fizikai és mentális megpróbáltatások várnak a tanulókra, és sokszor honvéd középiskolák csapataival kell megküzdeniük, ezért különösen tiszteletre méltó a sok kiváló eredmény. Iskolánk honlapján olvashatóak az eredmények, itt most három „sokatpróbált” versenyző emlékeit olvashatják.

Illés Katalin Júlia (2011-2015):

2011-ben kezdtem tanulmányaimat a Nagy László Gimnázium rendészeti osztályában.

Ekkor még nem is gondoltam, hogy mennyi izgalom vár majd rám. Amikor az első évemet töltöttem a gimnáziumban, akkor indult el a járőrversenyek sorozata.

2012. május. 5-én Pécs- Somogyban vettem részt először ilyen versenyen, ahol katonai feladatokat kellett végrehajtani (lövészet, gránátvetés, toto). Mészáros Viktorral, Horváth Renátával, Móri Krisztiánnal, Ürmös Gergővel, a csapattársaimmal az első helyen végeztünk. A következő verseny: 2012.június17. „Harci túra 2012” Pécs, Malomvölgyi Parkerdőben. Itt sajnos a dobogóra nem sikerül eljutni a csapatommal.

A legnagyobb megpróbáltatás Pákozdon volt 2012. szeptember 28-án az Országos Honvédelmi Járőrversenyen. Ezen a versenyen az országból több iskola is részt vett, körülbelül 50 csapat. Nagyon küzdöttünk, a középmezőnyben végeztünk.

A következő verseny, amin részt vettem, Pécs-Szabolcsban került megrendezésre 2012. szeptember  29- én: a “Járőrverseny 3. forduló” volt ez, ahol 1.helyezettek lettünk. A csapat tagjai: Illés Katalin Júlia, Harmath Virág, Kaszap Kitti, Gallai József, Mészáros Viktor. Ezt a versenyt egy  újabb járőrverseny zárta Vágotpusztán 2012.október 21-22-én. A  „Mecseki Láthatatlanok Nyomában” Járőrverseny 4. fordulójában  1. helyezést ért el: Orsós István, Biró Erika, Biró László, Mityók Márk, Móri Krisztián. És 3.helyezett lett: Illés Katalin, Gallai József, Gyenis Dávid, Gyüker Antónia, Horváth Renáta. A 2012-es évet ezzel a kétnapos járőrversennyel zártam.

A következő évben is sok élménnyel, valamint jó helyezéssel lettem gazdagabb. 2013 első versenye a Malomvölgyi- tónál volt. Ez a verseny volt a Harci túra, ahol az 1. helyezést sikerült megszerezni, valamint a különdíjat is: Orsós István, Biró László, Mityók Márk, Illés Katalin Júlia, így voltunk mi a csapat tagjai. Itt állt össze a “mag”. Ettől a versenytől kezdve állandó lett a csapatunk összetétele.

A következő verseny, amin részt vettem a “maggal”, 2013 szeptemberében volt. Haditorna Pákozd, országos 5. helyezés!  Erre a versenyre nagyon büszke vagyok, mert nagyon sok csapattal kellett megküzdenünk. Sok érdekes feladatot kellett megoldanunk. Az egyik legnehezebb az evezés volt. Itt éreztem igazán, hogy elfáradtam, de tudtam, hogy nem adhatom fel, hisz a verseny fele még vissza van.

A következőn, a pécsi versenyen, szintén szeptemberben ugyancsak elsők lettünk, miután utólag elvették Pécsváradtól a kupát.

 Az utolsó versenyem is ebben az évben volt, egy kétnapos túra Vágotpusztán. 2013 októberében a Mecseki láthatatlanok járőrversenyen 1.helyezett lett egyik csapatunk: Csizmás Kilián, Reisz Adrián, Takács Ferenc, Tölgyesi Attila, és 2.helyezett: Orsós István, Biró László, Mityók Márk, Illés Katalin Júlia, Mészáros Viktor.

 Sok mindenre megtanítottak ezek a versenyek, legfőképpen arra, hogy sose szabad feladni. Megtanított csapatban dolgozni. 2013-ban sajnos befejeztem a tanulmányaimat a Nagy László Gimnáziumban, de egy évet még besegítettem a járőrversenyen, ahol elsősegély -állomáson voltam állomásvezető, valamint a katonai táborban is részt vettem szakaszparancsnokként.

A végére csak annyit mondhatok, hogy köszönöm Szabó Irén tanárnőnek a kitartását és ösztönzését, ami segítette azt, hogy minden versenyen színvonalas eredményt hozhattunk el. Nélküle mindezt a sok élményt nem élhettem volna meg.

Orsós István (2011-2015):

A Nagy László Gimnáziumban eltöltött éveim alatt osztályfőnökömnek, Szabó Irén tanárnőnek köszönhetően számos érdekes versenyen vehettem részt, amikhez jó emlékek fűznek a mai napig.

Emlékszem az első megmérettetésekre, melyeket izgatottan vártunk. Nem is sejtettük, hogy milyen fantasztikus eredményeket fogunk elérni, figyelembe véve, hogy a megyéből több iskola is részt vett ezeken a színvonalas honvédelmi versenyeken.

A feladatokat koordinálva, csapatban hajtottuk végre. Utólag visszagondolva még most is meglepetést okoz, hogy milyen összhangban voltunk a csapattársaimmal. Kijelöltük a „felderítőt” Mityók Márk személyében, nehogy rossz felé menjünk, Biró László volt az „ész”, és én, aki csapatkapitány szerepet töltöttem be. Ezeket gyúrtuk össze egy egységgé. Kezdetben hárman voltunk állandó tagok egy négyfős csapatban, amit viccesen „Páncélos Póninak” nevezett el (ha jól emlékszem) Mityók Márk. A Páncélos Póni név meg is maradt, és gondoskodtunk róla, hogy mindenki ismerje, aki érintett volt ezekben a versenyekben. Később csapatunk összetétele változott, de Biró Laci és én végig  tagok maradtunk.

 A rendezvényeknek köszönhetően számos magas rangú katonai vezetővel volt szerencsénk kezet rázni és a gratulációjukat bezsebelni. A járőrversenyeken, illetve a honvédelmi versenyeken elért kimagasló eredményeinkért Biró László és én 2015 márciusában a Komlói Színházban katonai elismerésben részesültünk. Ilyesfajta megtisztelő jutalmat – addig az időpontig – a megyében csak mi ketten kaptunk. A gimnáziumi éveim alatt – több csapattárssal együtt- kilenc kupával hoztunk dicsőséget az iskolának. Tanárnőnk munkáját az akkori honvédelmi miniszter a Honvédelemért Kitüntető Cím lll. fokozata elnevezésű kitüntetéssel értékelte.

A megyei versenyek különböző pécsi helyszíneken zajlottak, pl. Pécs-Somogyban, a Malomvölgyi – tónál, Árpádtetőn, turista útvonalakon. Akkor még a megyei versenyek első helyezettjei képviselték megyéjüket az országos döntőn Pákozdon. Azóta ez megváltozott, az országos döntőket Budapesten tartják.

A honvédelmi versenyek összetételüket tekintve sokszínűek voltak, tele jobbnál jobb feladatokkal, mint pl.: tájékozódás térkép alapján turista útvonalon, air soft lövészet, légpuska lövészet, gépkarabély szét- összeszerelés, nehezített terepszakasz, mátrix (térkép alapján kijelölt pontok megtalálása meghatározott sorrendben), elsősegély, katonai alapismeretek, állomáshelyeken végzett különböző egyéb fizikai, illetve elméleti feladatok, mindezeket időre kellett teljesíteni. A versenyek közös ebéddel (gyakran gulyáságyúban főtt gulyással) és eredményhirdetéssel zárultak.

A jó hangulat az mindig alap volt, ami akkor sem tört meg, mikor az egyik feladat közben egy kenuval beleborultunk a Velencei tóba. Szerencsére teljes tartalék öltözetet vittünk magunkkal!

Számos versenyről győztesként tértünk haza, és elnyertünk pár Vándorkupát is, melyet többszöri próbálkozásra sem tudtak visszanyerni tőlünk más iskolák. A versenyek között akadt olyan, amely több napos volt, nekem az évente megrendezett „Mecseki láthatatlanok nyomában” elnevezésű 2 napos verseny tetszett a legjobban. Ekkor Pécsről a Dömörkaputól indult a program, mindig már esti szürkületben. Az éjszakai erdőben a legfőbb feladat volt odatalálni Vágotpusztára. Ott meleg vacsorával, tábortűzzel vártak minket, majd katonai sátorban, vagy csak a tűz mellett a hálózsákunkban aludtunk. Másnap folytatódott a járőrverseny.

 A versenyeket a mai napig fel tudom idézni, igaz van egy kis segítségem is, mivel Szabó Irén Tanárnő az érettségi után megajándékozott Lacit és engem egy-egy fotókönyv összeállítással, melyben időrendi sorrendben elhelyezte a versenyek érdekes pillanatairól készült képeket.

Köszönöm, hogy részt vehettem a versenyekben és képviselhettem a Nagy László Gimnáziumot!

Csizmás Kilián (2011-2015):

Első versenyemre 2013 őszén került sor, egyből egy kétnapos honvédelmi verseny éjszakai túrával. Nagy örömünkre első helyen végeztünk. Hazavittük a kupát, én adtam át személyesen Szabó Irén tanárnőnek. Itt már tudtam, és szerintem a csoport összes tagja, hogy még sok versenyen kell részt vegyünk, mert beleszerettünk az egésznek a szellemiségébe, érzésébe. Büszkén mondhatom, hogy végzős korunkig sok versenyen részt vettünk, köztük a pákozdi országos versenyen 6. helyezést értünk el mi, a Sasok. Egész életünkben büszkén és mosolyogva gondolunk vissza ezekre a versenyekre, napokra, amiket Szabó Irén tanárnő áldozatos munkájával szervezett  nekünk. Köszönjük.