Az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület, a Közösségek Háza, a Komlói Színház- és Hangversenyterem és a Pöndöly Néptánc és Hagyományőrző Egyesület szervezésében gyermek- és ifjúsági néptáncosok találkozóját rendezték a hétvégén Komlón.

A Táncház Napja rendezvény megnyitó gondolatai között Sikentáncz Szilveszter néptáncpedagógus elmondta: „A maihoz hasonló rendezvényekkel, egy dolgot tudunk erősíteni, hogy azok a közösségek, ahol ezek a gyermekek tevékenykednek, szoros egységet képeznek. Ezekben a közösségekben azok tudunk maradni, amik vagyunk, magyarok. Tartson meg a jó Isten minket ebben!”

A délelőtti programban a legkisebbek léptek színpadra: az EFAMI Picipöndöly és Pipitér csoportján kívül szennai néptáncegyüttesek, mohácsi, kaposvári, kalocsai és sátorhelyi táncos palánták mutatták be tudásukat. Műsorukban egyebek mellett szennai, magyaregregyi, kalocsai, bukovinai, szerb, vajdaszentiványi, mezőföldi és györgyfalvai táncok, motívumok szerepeltek.

Délután az EFAMI Kispöndöly és Ifi Pöndöly csoportjai mellett újabb szennai csoportok, valamint a balatonföldvári Tengelice és a pécsi Anatolí együttes táncosai mutatkoztak be. Zárásként az EFAMI Pöndöly Néptáncegyüttes lépett közönség elé. A délutáni programban hosszúhetényi, gyergyai, zoboraljai, felcsíki, nyírségi, sárközi táncok szerepeltek.

A csoportokat a Sárarany, a Poklade zenekar és Vörös rezesbanda kísérte.

A zsűrit idén Tóth-Mihó Erika néptáncpedagógus, nívódíjas koreográfus, Fülöp Ferenc-díjas táncos, Majoros Róbert táncpedagógus, az Alba Regia Táncegyüttes művészeti vezetője és Sikentáncz Szilveszter néptáncpedagógus, Örökös Aranysarkantyús táncos alkotta.

A komló csoportok több minősítést zsebelhettek be: Kiemelt arany minősítés: EFAMI Pöndöly Néptáncegyüttes, Arany minősítés: EFAMI Pöndöly Néptáncegyüttes Pipitér csoportja, EFAMI Kispöndöly Néptáncegyüttes, EFAMI Ifi Pöndöly Néptáncegyüttes

Ezüst minősítés: EFAMI Picipöndöly Néptáncegyüttes: Különdíjak: A legkiemelkedőbb műhelymunkáért a Pöndöly Néptáncegyüttes vehetett át elismerést a zsűritől.