Ezzel a címmel hirdetett rajzpályázatot a Rákóczi Szövetség helyi szervezete a város és környéke  általános iskolásai számára.

Hét iskolából 267 alkotás érkezett nem kis fejtörést okozva ezzel a szervezőknek, hiszen köztudott, hogy minden rajzot kiállítanak.

A kiállítás megnyitójára május 10-én, pénteken került sor a Közösségek Házában.

A zsúfolásig megtelt aulában várták a diákok, hogy megtudják, ki volt ügyes és még ügyesebb, mert a korábbi évekhez hasonlóan most is e két kategóriában hirdettek győzteseket.

Nálunk mindenki győz-mondták a szervezők. A kiállítás egyfajta seregszemle inkább, mint verseny. Azt szeretnénk bemutatni, hogy egy adott témát hogyan fejeznek ki rajzban a különböző korosztályok. Igyekszünk olyan témát találni, ami megmozgatja a gyermekek fantáziáját.

 A jövőjük ábrázolása kapcsán a felnőttek számára idén is sok-sok tanulságos mű született. Miért nincs emberalak a rajzon, csak gép? Miért fekete a háttér? S miért került az Eiffel-torony a kép középpontjába? Persze van sok rajz, amelyik színes, derűs, s pontos képet ad arról, hogy mivel szeretne foglalkozni felnőttkorában az alkotó. Ezért is nehéz rangsorolni a képeket s alkotóikat, meg azért is, mert az általános iskola minden korosztálya részt vett benne. Nehezen mérhető együtt egy elsős és egy nyolcadikos alkotás. A kitalált két kategóriába azonban mindenki belefér.

Nem titkolt célunk az sem-mondja Korbuly István, a szövetség alelnöke-, hogy egy-egy rendezvényünk kapcsán beszélhetünk a Rákóczi Szövetség feladatáról, céljairól, amelynek középpontjában mindig a gyermek, az ifjúság áll. Szót ejthetünk a nemzeti összetartozás érzéséről, hiszen a szövetség tevékenysége ezt kívánja erősíteni.

Horváth Éva, a Közösségek Háza igazgatónője megnyitójában hangsúlyozta, hogy az intézmény és a Rákóczi Szövetség már több rendezvényt szervezett együtt sikerrel. Gratulált az alkotóknak, s az őket felkészítő tanároknak is.

A kiállítás a Rákóczi Szövetség országos szervezetének támogatásával jött létre, s május végéig lesz látható a Közösségek Házában.