Horvát, magyar, német, cigány nemzetiség kultúrájából láthattak ízelítőt a komlói Nemzetiségi Nap résztvevői.

Az Európai Unióhoz való csatlakozás 15. évfordulóján rendeztek nemzetiségi napot a komlói Városház téren.

 Megnyitóbeszédében Polics József polgármester arra a példamutatásra hívta fel a figyelmet, amelyet Magyarország és Komló a nemzetiségek együttéléséről mutat. Üdvözölte a partnerségi együttműködést, melyet városunk Kásád községgel kötött a rendezvény előtt.

Az alkalmat megragadva hivatalosan is átadta a felújított szökőkutat, amely beruházás a közösségi terek értékét erősíti. Ezután a figyelmet a Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület által kihelyezett májusfára irányította, amely a néphagyományok továbbélését szimbolizálja Komló városában.

A nemzetiségi színpadot elsőként a kásádi horvát nemzetiségi önkormányzat tánccsoportja népesítette be, amelynek táncába Polics József, Komló polgármestere, Bosnyák Zoltán Ljubinkó Kásád első embere, a rendezvényt jelenlétével megtisztelő Drago Horvat, Horvátország főkonzulja és Sarkadi László, a komlói Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is bekapcsolódott.

Ezt követően a német nemzetiségi csoportok énekét, táncát és zenéjét élvezhették a nézők. A Nemzetiségi Napon fellépett a Szilvási Tagóvoda, a Nagy László Gimnázium és a Kenderföld-Somági iskola német nemzetiségi csoportja, a Német Klub énekkara, a Szuloki Német Nemzetiségi Együttes, az Őszirózsa néptánccsoport, valamint Wache Jánosné gombos harmonikán. A horvát nemzetiséget képviselték a kökényi vendégek. A cigány nemzetiségi kultúrát a napon Fekete Láng hagyományőrzői, a Chache Rom zeneker és a Kanizsa Csillagai együttes mutatta be.

A rendezvényre megnyílt Gasztro utca a városban élő horvát, német, cigány nemzetiség ételeit kínálta.

A Nemzetiségi Napot a Juice zenekar utcabálja zárta.