Komló és Kásád vezetői írtak alá együttműködési megállapodást szerdán. A szerződés aláírásánál jelen volt Drago Horvat, Horvátország főkonzulja.

Az okirat szerint Komló városa és Kásád község, valamint a két fél Horvát Nemzetiségi Önkormányzata partneri együttműködés keretében bővíti eddig meglévő kapcsolatait. A megállapodás a nemzetiségi oktatás, a kultúra, a sport, a turizmus, az ifjúsági csereprogramok, a közigazgatás és a gazdaság területére vonatkoznak.

A két település nemzetiségi önkormányzata és az önkormányzat között már évek óta létezik kapcsolat, amit most szentesített a két település vezetője.

Bosnyák Zoltán Lyubinkó Kásád polgármestere – aki egyben településének horvát nemzetiségi önkormányzatának vezetője is – megtisztelőnek tartja, hogy egy Komló méretű településsel írhattak alá együttműködési szerződést. Meggyőződésének adott hangot, hogy mától még szorosabb kapcsolatot tudnak kiépíteni városunkkal.

Polics József polgármester horvát gyökerei miatt is örömét fejezte ki a partnerség miatt. Elmondta, ezzel tovább mélyülhetnek a határközeli településsel a kapcsolatok.

Az aláíráson jelen volt Drago Horvát főkonzul a pécsi székhelyű Horvát Köztársaság Főkonzulátusáról, aki gratulált az újonnan kialakult kapcsolathoz és sok sikert kívánt az elkövetkezendő partnerséghez.

Sarkadi László, a komlói Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, aki szintén aláírásával látta el a dokumentumot üdvözölte a kapcsolatot, amely egy olyan településsel mélyült el, ahol a kisebbségben élő horvát nemzetiség országosan legtovább őrizte a sokácok hagyományait.