A tavaszi lomtalanítási akció eredményeiről Szeitz Gábort, a Komlói Városgazdálkodási Nonprofit Zrt. üzemvezetőjét kérdeztük.

Komlón kívül még 43 településen lomtalanított a tavaszi időszakban a KVG Zrt. Tavaly tavasszal 284 tonna lomot szállítottak el a vidéki településekről. Idén az akció vége előtt pár nappal ez elérte a 350 tonnát, melyet nagyjából 78-85 autó – mérettől és a lom fajtájától függően – tudja elszállítani.

„Napi szinten 7 járat végez rendszeresen munkát Komlón. Ezek mellett zöld- és a szelektív hulladékot gyűjtő járat is üzemel. Ebből kifolyólag sok esetben csak két teherautó tudta végezni a lomtalanítást a városban. Ennek köszönhetően előfordultak időbeli csúszások, de az elsődleges feladat, a kommunális hulladék elszállítása után a városgazdálkodás munkatársai a lomok begyűjtésével foglalkozhattak – érzékeltette tevékenységük sokrétűségét Szeitz Gábor, aki köszönetet mondott munkatársai sokszor emberfeletti munkájáért.

Az egy évvel korábbi tavaszi lomtalanítás során 137 tonna lomot szállítottak el, idén ez a mennyiség 148 tonnára emelkedett. Nagyságrendileg 32-40 kukásautónyi hulladékról beszélhetünk. Ebben nincsen benne a közszolgáltatáson kívüli lom, amit a közterületeken található konténerek mellé szabálytanul helyeznek el a lakosok. Az említett szemetet közszolgáltatáson kívüli hulladék elszállításaként kell kezelni, amely a városgazdálkodásnak anyagi terhek mellett munkaerőhiányt is okoz.

Szeitz Gábor bár hangsúlyozta, hogy a lakosság nagy része betartotta a lomtalanításra vonatkozó előírásokat, azért akadtak kivételek is. Az Arany János utcában egy héttel a meghirdetett időpont után is pakoltak ki lomot épp úgy, ahogy Körtvélyesben és a belváros több pontján is.

Szeitz Gábor üzemvezető felhívja a lakosok figyelmét, hogy a lomtalanítási időpontokon kívül a lakosság rendelkezésére áll a hulladékudvar, ahová személyi igazolvány, lakcímkártya és egy befizetett csekk bemutatásával elhelyezhető a lomhulladék is. A tavaszi akció során, több helyen találkoztak a KVG Zrt. munkatársai mosdókagylóval, WC csészével, autógumival, veszélyes- és elektronikai hulladékkal. Az üzemvezető hangsúlyozta, ezeket nem lehet kihelyezni a lomtalanítási időszakban. Az efféle lomokat a már említett hulladékudvarban tehetik le.

A következői lomtalanítási akció szeptemberben lesz Komlón. A zöldjárat hétfőnként járja Komló családi házas területeit – amennyiben nincs valami műszaki hiba. Ez esetben a járat pótlásra kerül.