A díjnyertes csapat tagjai: (B-J) Wágner Dávid, Pelles Kinga, Elmauer Péter, Dr. Háber István, Bencsik Gergely (nincs a képen)

Pécsi egyetemisták (köztük komlói Kötődésű fiatalember) nyerték meg az Epson nemzetközi pályázatán meghirdetett hat ipari robot egyikét. Az ipari és tudományos területről érkező zsűri tagja volt a Magyar Tudományos Akadémia egyik Kutatóintézetének tudományos munkatársa is.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Műszaki és Informatikai Kar, Gépészmérnöki Tanszékének hallgatói és oktatójuk nyerték az Epson 2018-as EMEAR régióban (Európa, a Közel-Kelet, Afrika és Oroszország) meghirdetett „Nyerjen egy robotot!” pályázatának egyik első díját. A robottal és a kiterjesztett valóság okosszemüvegeivel, egy új módszer alkalmazásával a jövőben távvezérléssel végezhetnek el bizonyos orvosi műtéteket. Ez az eljárás nagy előrelépést jelentene azokban az esetekben, amikor valamilyen okból nem lehet hozzá(f)érni a beteghez. A megnyert készüléket a tervek szerint a robotika oktatásba is bevonja a pécsi egyetem, ahol az adott robot kinematikájának megfelelő programozást és programkörnyezetet is oktatják.

„Ezen az alkalmazáson 2018 szeptembere óta dolgozunk. Lényegében az informatikai oldal készen van, egy 3D nyomtatóval nyomtatott robotkaron már teszteltünk is, de most már tudjuk majd a valós körülményekhez közelebb helyezni a koncepciót.” – mondta Dr. Háber István, a PTE Gépészmérnöki tanszékének vezetője. „Az AR (kiterjesztett valóság) szemüvegek számos olyan szenzorral vannak felszerelve, amelyek lehetővé teszik alakzatok, illetve a környező tér feltérképezését. Így lehetőség nyílik arra, hogy egy AR szemüveget felhúzva, egy 8-10 méter maximális távolságban levő robotkart kézmozdulatokkal irányítsunk. Az egészségügyben olyan alkalmazásokban tudom elképzelni, ahol az orvos nem fér hozzá közvetlenül a beteghez, mondjuk fertőző, vagy épp sugárterhelt környezetben, ha egy konkrét beavatkozást akarunk elképzelni. A megoldás széleskörűen használható majd az oktatásban is.” – avatott be a projekt részleteibe.

A pályázat másik magyar vonatkozása, hogy a zsűritagok között ott volt Dr. Paniti Imre, az MTA SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának tudományos munkatársa is, aki így vélekedett a pályázatokról: „A zsűrit nehéz döntés elé állították, mivel színvonalas pályázatok érkeztek be. Ugyanakkor látható volt a különbség a lelkes hallgatói csapatok és a nagy pályázatírói tapasztalattal rendelkező szervezetek között. Szoros verseny alakult ki és a versenyt meghirdetők nagylelkűségét mutatja, hogy több díjat osztottak ki az eredetileg tervezettnél.” A robotikai szakemberekből álló zsűri szigorú kritériumok alapján választotta ki a beérkezett pályázatok közül a legjobbakat. A robotok innovatív felhasználása, az oktatási cél és a készségfejlesztés mellett fontos szempont volt a projekt fenntarthatósága és nem utolsósorban az egyedisége is. A pécsi egyetemisták mellett öt másik kiemelkedő projekt nyert ipari robotot, az elismerésnek örülhet Írország, az Egyesült Királyság, Németország és Olaszország tudományos projektekkel foglalkozó csapata is.

A beérkezett projektek mennyisége – vagyis az, hogy több mint ötven pályázatot bíráltak el – és minősége indikálta azt a döntést, hogy az eredeti pályázatban meghirdetett három robot helyett hat találta meg a helyét a tehetséges fiatalokból álló csapatoknál. „Nem szerettük volna, hogyha bármelyik győztes csapat elesik a lehetőségtől, hogy megvalósíthassa a technológiai fejlődés szempontjából is fontos projektjét, hiszen a robotika és az automatizálás jelentős szerepet játszik az európai vállalati szektor növekedésében és hozzájárul a versenyképesség megőrzéséhez. Vállalatunk a következő hónapokban figyelemmel kíséri majd a folyamatot, amelyben a magyar csapat fantasztikus elképzelése valósággá válik. A pécsi csapat jelenleg a projekt megvalósíthatóságát vizsgálja, a tesztelés és a finomhangolás várhatóan ősztől kezdődik majd.” – tette hozzá Fábián Miklós, az Epson Magyarország kereskedelmi vezetője.