A 24. Könyvtári Hét nyitórendezvényén Szinyákovics Béla, komlói kerékpáros új könyvéből kaphattak ízelítőt a megjelentek.

A kalandvágyó kerékpáros eltekert már északra, az igazi Mikuláshoz, de Európa legnyugatibb fokát is meglátogatta Jegesmedvelökőre keresztelt kerékpárján.

A komlói kerékpározó megjelent könyvét Csík Istvánné, a Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület alelnöke mutatta be az érdeklődőknek.

A könyv valójában egy útinapló, amelyet Béla saját kezével írt utazásai alatt. A kiadvány egy 44 napos kerékpározásra invitálja az olvasót. A kerékpáros táskában ott lapul Eragnyi és Neckartenzlingen polgármesterének címzett testvérvárosi meghívó, amelyek kézbesítésének feladatát Szinyákovics Béla vállalta magára. Béla a modern technikát és a gyorsforgalmi utakat mellőzve dacolt az elemekkel, fejét nem a biztonságos kempingekben hajtotta álomra, hanem az érintetlen természetben állította fel sátrát.

Csík Istvánné elmondta, hogy igazából nem lektorálta a művet, hanem csak nyelvtanilag pontosította. Bevallása szerint nem akarta lerázni az út porát a könyvről, nem akarta, hogy elveszítse útinapló jellegét.

A sorokat olvasva kitartással, küzdéssel és embert próbáló feladatokkal találja magát szembe az olvasó, amelyeken Bélának, sokszor a hidegvérét megőrizve kellett túllendülnie.

A könyvbemutató végén Polics József polgármester elismerő oklevelet adott át a 24 országot végigtekerő kerékpárosnak.