A beköszöntő tavasz jele, hogy kihelyezték a békamentő hálókat a sikondai tavakat ölelő út mellé.

A hálókat idén március 5-6-án feszítették ki a sikondai tó felett kanyargó út mellé. Az azóta eltelt napok „mozgását” az sbeka.mlap.hu/‎ weboldalon található táblázat mutatja. Eddig 13 erdei béka és 369 barna varangy jutott el emberi segítséggel az erdőből a tavakhoz, a peterakás helyszínére. (március 17-i adat – a szerk.)

A legforgalmasabb nap eddig március 7. volt. Ezen a napon 7 béka és 164 varangy akadt fenn a hálón.

A weboldalon található elérhetőségen lehet jelentkezni a mentés esti időpontjaira – egyelőre március 31-ig várják a segítőket, foglalásos alapon. A tudnivalók a honlapon elérhetők.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 2003 óta végez Bodó János természetvédelmi őr irányításával Sikondán békamentést. Kora tavasszal – a napsugarak első melegének hatására – tömegesen indulnak meg a telelőhelyükről a kétéltűek a vizek felé. Ilyenkor a nőstény béka van különösen nagy veszélynek kitéve, “aki” fajtól függően 800-12000 petét cipel magával, ezért mozgása nehézkes. A békák útra jutását egy közel 800 méter hosszú háló elhelyezésével akadályozzák meg, majd a hálóba került békákat vödörben, edényekben átviszik az úton, és a tóba, vagy a tó mellé helyezik. Forrás: http://sbeka.mlap.hu