A Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület, valamint a Komlói Országjárók Baráti Köre szervezésében tartottak ünnepi megemlékezést a 25 éve felavatott Kossuth-emlékhelyen.

 Magyar Józsefné nyugalmazott pedagógus ünnepi köszöntőjében a 125 éve elhunyt, kivételes államférfi, Kossuth Lajos életútjának felidézésével emlékezett a 171 évvel ezelőtti forradalmi eseményekre.

Kiemelte: „Kossuth a nemzeti függetlenségért, a feudális kiváltságok felszámolásáért és a polgári szabadságjogok biztosításáért vívott 19. századi küzdelem egyik legnagyobb alakja volt”.

Kossuth 1848-ban a Batthyány-kormány pénzügyminisztereként sikeresen stabilizálta az ország pénzügyi helyzetét. 1848 októberétől a szabadságharc végéig az ország első számú politikai vezetőjévé vált. 1849 augusztusában adta át a hatalmat Görgeynek, de a szabadságharc bukása után emigrálni kényszerült. A kiegyezésig több kísérletet tett arra, hogy visszaállítsa Magyarország függetlenségét. Végül 1894-ben, 92 évesen Turinban hunyt el.

Magyar Józsefné ünnepi gondolatai végén Kossuth üzenetét idézte a ma élőknek: „A haza örök. S nem csak az iránt tartozunk kötelességgel, ami van, hanem az iránt is, ami lehet, s lesz.”

A megemlékezésen a Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola növendékei és Bielik Béláné működött közre.

A megemlékezés zárásakor a szervezők és Komló Város Önkormányzat képviselői – Polics József polgármester és Schalpha Anett önkormányzati képviselő (KDNP) – helyezték el koszorúikat a Kossuth-emlékkő talapzatánál.