Fotó: részlet a Gagarin iskola műsorából –

1848-49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulójára emlékeztek több helyszínen is Komlón.

A nemzeti ünnep alkalmából a Komlói Színházban került sor városi ünnepségre.

„Ma az 1848/49-es forradalom és szabadságharcra emlékezünk, azokra az ismert és névtelen hősökre, akik legdrágább kincsüket, az életüket is készek voltak feláldozni a magyar szabadságért” – kezdte ünnepi beszédét Polics József Komló polgármestere.

Polics József: “Nekünk már nem kivívni, hanem megőrizni kell a függetlenséget.”

Városvezetőnk példaként állította eleinket, akik akkor bebizonyították azt, hogy „egynek minden nehéz; soknak semmi sem lehetetlen”. Így vált 1848 óta a nemzet összetartásának tudata – mutatott rá – a leggazdagabb erkölcsi, szellemi és érzelmi erőforrásunkká.

Leszögezte: „nekünk már nem kivívni, hanem megőrizni kell a függetlenséget, ami nem egyszerű feladat, hisz egy olyan világban élünk, ahol nap, mint nap megtapasztaljuk, hogy a nagy és büszke nyugat-európai nemzetek saját hazáikban már nem érezhetik otthon és biztonságban magukat. Az ő példájukon jól láthatjuk, hová vezet a világpolgárság, a nemzeti identitás háttérbe helyezése, a keresztény értékek feladása.

„Nagy a tétje a közelgő uniós választásnak – hívta fel a figyelmet Polics József a küszöbön álló uniós választással kapcsolatban -, hiszen a nemzeti érzelmű milliók és a világpolgári elit érdekeit képviselők állnak egymással szemben. Rajtunk is áll vagy bukik, egy határait megvédő magyar Magyarországban vagy egy gyökerek nélküli átjáró házban nőnek fel gyerekeink, unokáink; hogy lesz-e magyar nemzet évtizedek múlva is. Nem csak magunkért, hanem elsősorban értük tartozunk felelősséggel”- mutatott rá a maiak felelősségére városvezetőnk.  

Az ünnepi beszédet követően a Gagarin iskola növendékeinek műsorán keresztül tekinthettünk bele a 171 évvel ezelőtti eseményekbe. A megemlékezés a Szózattal zárult.