Több kritikus ponton úgy fest Komló, mintha egész évben lomtalanítás lenne. A probléma megnevezése egyszerű, a megoldás annál kevésbé.

Szeitz Gáborral, a Komlói Városgazdálkodási Nonprofit Zrt. üzemvezetőjével beszélgettünk a kialakult helyzetről.

A szóban forgó helyszínek – Szilvás (Vértanúk utca), dózergarázs, Határtető, Körtvélyes stb. – társasházai, családi házai, vagy a kiskertjei által termelt kommunális hulladékon túl olyan építési törmeléket, elektronikai- vagy veszélyes hulladékot helyeznek ki az arra nem jogosultak, aminek a hulladékudvarban lenne a helye – hívja fel a figyelmet a problémára Szeitz Gábor.

Egyre gyakoribb az a protokoll – mondja, hogy a vállalkozások egy alacsonyabb űrmértékre – 80 liter – kötnek szerződést a szemétszállító céggel, amelyet ki is használnak a dolgozóik által termelt kommunális hulladékkal, de a technológiából, a gyártásból eredő törmeléket és az egyéb hulladékot már máshol szándékozzák letenni.

A helyi szemétszállítással foglalkozó cég, a KVG Zrt. fővállalkozójának, a Dél-Kom Nonprofit Kft.-nek a munkatársai a várost járva újabb és újabb szerződéseket kötnek a vállalkozásokkal, annak érdekében, hogy mindenki rendelkezzen hulladékgazdálkodási szerződéssel. Az általuk megkötött szerződésben feltüntetésre kerül a szerződő partner által jelzett hulladékmennyiség, melyhez a szabványkukát az érintett félnek kell megvásárolnia.

Az elmúlt időszakban tisztán kirajzolódott – mind a lejelentett és az elszállítani kívánt szemét mennyisége és a tényleges termelés arányában, mind a város képén – hogy nagyon sok a „feketéző”, akik vagy nem kívánnak fizetni a szemétszállításért, vagy nem a megfelelő mennyiséget jelentik le. A szemétszállító cég azonban nem köteles a kihelyezett konténerek mellett lerakott szemetet elszállítani, amennyiben a szerződő partnere túltermelte magát.

Szeitz Gábor a több kritikus helyszín közül kettőt emelt ki: az egyik a TESCO melletti piros tízemeletes parkolójában kialakuló szemétdomb, a másik pedig a határtetői kiskertes övezet peremén található szemétgyűjtőhely. Az előbbi esetében a trafóállomás valamikori felújítása kapcsán kihelyezett „illegális” konténert vitte el a KVG Zrt. A megszokás jegyében a hulladék ezután is a gyűjtőláda immáron hűlt helyére került, bár a tartalmának elszállításáért eddig se fizetett senki. Az ott kialakult helyzetért valószínűlg nem a lakóközösség a felelős, hiszen a hulladékukat a szemétledobón keresztül üríthetik. A másik helyszínen található konténer a kiskertek tulajdonosainak van kihelyezve, a kommunális hulladék – nem építési törmelék – számára. Az üzemvezető elmondta, ha csak a kerttulajdonosok szemetét vinnék el, akkor elég lenne hetente, kéthetente fordulni a kukásautóval. Azonban a helyzet azt mutatja, olykor elég a 24 óra is, hogy a gyűjtő csurig legyen a nem odavaló bontott nyílászárókkal vagy éppen autóalkatrészekkel.

Orvosolni a problémát nem olyan egyszerű. Ahhoz, hogy felelősségre lehessen vonni a tilosban járókat, tettenérés szükséges. A cég meg fogja tenni a szükséges lépéseket. Első körben tájékoztató táblákat helyeznek ki a konténerek mellé, amivel fokozott polgárőr-felügyelet jár majd kéz a kézben. Amennyiben ez nem elégséges, a következő lépcső a kamerarendszer bővítése lesz, valamint együttműködve az önkormányzattal, büntetés kiszabása.

További információ – konténerbérlés, lakossági hulladékudvar nyitvatartása – a KVG Zrt. honlapján található. Új szerződéskötéssel kapcsolatban a Dél-Kom Nonprofit Kft. munkatársait keressék.