Most kezdődik el a vásárlási láz, amikor ajándékvásárlási, bevásárlási szándékkal megrohamozzuk a boltokat, piacokat, nagyáruházakat, karácsonyi bazárokat. Ott lapul a nagyobb összegű készpénz, a bankkártya a zsebünkben, a táskákban, illetve a megszerzett áru a kocsinkban. Sajnos a statisztika szerint nem fordítunk kellő figyelmet értékeink védelmére. A bűnelkövetőket vonzza a vásárlási forgatag, gyakran találnak kedvező alkalmat bűnös szándékuk megvalósítására ezekben a hetekben. 

Igaz a régi mondás: „Alkalom szüli a tolvajt”, mely alkalmat óvatlansággal teremtjük meg. Azért, hogy senki számára ne kezdődjenek rosszul az ünnepek, fogadja meg tanácsainkat:

– Bevásárláskor ne tartsa a pénzt egy helyen.

– Ne vigyen sok pénzt magával, kizárólag annyi legyen Önnél, amennyi feltétlenül szükséges.

– A bankkártya mellett ne legyen ott a PIN-kód

– Autóban se pénzt, se értéket ne tároljon.

– Tömegközlekedési eszközökön fel- és leszállás közben figyeljen a környezetére is, táskáját, csomagját lehetőleg szorítsa magához, így elkerülheti a sértetté válást.

– Fokozottabban figyeljen értékeire, ha forgalmas helyen, tömegben tartózkodik utazik.

– Ajánlott válltáskáját maga előtt fogva közlekedni.

– Ne tartson okmányokat értékeket hátizsák, hátitáska külső zsebeiben.

– Mobiltelefonját se hordja jól látható helyen, mert felhívhatja vele magára a figyelmet.

– Ne tegyen egy helyre pénztárcát, csekket, hitelkártyát, okmányokat.

– Viszonylag biztonságos tárolási helyek a belső zsebek, vagy a kézre, lábra erősíthető övön hordható, illetve a ruházat alatt, nyakba akasztva viselhető táskák.

– Vásárláskor, az áru válogatásakor soha ne tegye le táskáját, pénztárcáját a pultra, a bevásárlókocsiba.

– ATM-ből történő pénzfelvételnél idegen személy ne lássa a beütött kódot és a felvett összeget.

– Ha hosszabb időn keresztül gyanúsan viselkedő személyt lát maga mellett, ellenőrizze értékeinek meglétét.

– Gyorséttermekben ne akassza székre táskáját, kabátját, mert azt könnyen leakaszthatják a tolvajok.

– Külföldi utazása során is fogadja meg tanácsainkat, mert a zsebtolvajlás nemzetközi “szakma”.

– Ne feledje, hogy okmányai elvesztése esetén hosszadalmas utánajárásra számíthat és a pótlás is költséges.

Vigyázat! A zsebtolvaj általában nincs egyedül. A legtöbb esetben a bűnelkövetők “munkamegosztásban” tevékenykednek. Van közöttük olyan, akinek az a feladata, hogy elterelje a figyelmet. A “fedező” az áldozat mellett eltakarja a tolvaj kezét. A “jelző” feladata, hogy kiszűrje a tömegből azokat, akik figyelik őket. Végül van az “értékmentő”, aki a lopást követően a helyszínről eltünteti a megszerzett tárgyakat.

Ha már bekövetkezett a zseblopás, haladéktalanul tegyen feljelentést. Ezt bármelyik rendőri szervnél megteheti, de célszerű a lopás helye szerint illetékes rendőrkapitányságon. Készüljön fel rá, hogy a feljelentés megtételekor kérni fogják az ellopott tárgyak listáját, egyéni azonosításra alkalmas jellemzőit. Az elkövetőről adott pontos személyleírás nagymértékben segítheti a rendőrök munkáját.

Ha elvitték bankkártyáját, mobiltelefonját, azokat még a feljelentés előtt, amilyen gyorsan csak tudja tiltassa le. Ha a lakáskulcsot, gépkocsi kulcsot is elvitték, akkor azonnal cseréltesse le a zárakat. Ha tetten éri a tolvajt, hangosan kérje az emberek segítségét és értesítsék a rendőrséget.

Érdemes megfogadni a tanácsokat, különösen most, az ünnepek előtti időszakban, a saját érdekünkben, hogy ne váljunk károsulttá, hiszen az tönkreteheti a karácsony békéjét.

                                                                                                                                          Komlói Rendőrkapitányság