Fotó: Doszpod Zoltán

Jótékonysági bált rendeztek február 16-án, szombaton a Közösségek Házában.

A Rákóczi Szövetség helyi szervezetéhez ezúttal az Erdélyi Kör is csatlakozott, így közös rendezéssel valósult meg a nagyszabású bál.

Lovász Antal, az Erdélyi Kör elnöke- aki maga is erdélyi születésű-, azt mondta, hogy mindig is fontos volt számukra az adakozás, ezért örömmel csatlakoztak a Rákóczi Szövetség immár hagyományos programjához.

Azonos értékrendet vallunk- ezt már Dr. Hoppa József a Rákóczi Szövetség helyi elnöke mondta-, többször részt vettünk egymás programjain. Bált eddig külön-külön tartottunk, de egyetértettünk abban, hogy „egyesítjük erőinket”, hiszen közös a cél: minél több gyermek tanulhasson anyanyelvén.

A bál bevételét, 150 000 forintot, csakúgy mint az előző években, a Beiskolázási Programra fizetik, amelyik a tavalyi esztendőben már 8 000 határon túl élő rászoruló családnak nyújtott támogatást. Azoknak, akik magyar iskolába íratták gyermeküket. A Rákóczi Szövetség Helyi Szervezete büszke arra, hogy az eltelt öt esztendőben (azóta tartanak jótékonysági bált) mintegy két osztálynyi tanulónak segíthették az anyanyelven történő tanulását.

Az ünnepi megnyitó előtt Korbuly István emlékező szavai idézték fel Tamás Attila, az Erdélyi Kör örökös tiszteletbeli elnökének alakját, aki hosszú évekig volt vezetője az Erdélyi Körnek, s akinek halálával nem csupán az Erdélyi Kör, de a város is szegényebb lett.

Polics József, városunk polgármestere megnyitójában elmondta, örül annak, hogy a két konzervatív, keresztény értékeket valló civil szervezet együttesen támogat egy jó ügyet. Hangsúlyozta, hogy a város eddig is, és ezután is támogatni fogja kezdeményezésüket.

Elmaradhatatlan része volt a megnyitónak Bárdos Sándor szavalata, aki ezúttal is nagy átéléssel mondta el hazafias versét.

A műsort a Pöndöly Néptánccsoport táncosai adták. A hajnalig tartó táncmulatságon a talpalávalót az Ambach zenekar szolgáltatta.