A szórakoztatás mellett szakmai szempontból is jelentősen előrelépett kolbásztöltő fesztiválunk.

Pichler József, Schnitta Sámuel-Díjas éttermi mester, egyetemi docens már jó egy évtizede kóstolja, bírálja a komlói kolbászokat. Ha valakinek van rálátása gasztrokultúránk eme szeletére, az Ő.

Idén hattagú zsűri bírálta az elkészült kolbászokat. Könnyű kiszámolni, hogy fejenként minimum 18 töltelék értékelése jutott zsűritagonként. Természetesen szigorú értékelő rendszer alapján zajlik a mustra, ami az ízvilág mellett egyebek mellett a töltelék állagára, színére, illatára, megjelenésére is kiterjed.

Természetesen a 110 minta között akad néhány, ami nem felelt meg a zsűri tetszésének, a hagyományoknak. A legtipikusabb hiba a nem jól megválasztott fűszerezés és egyéb adalékok kiválasztása. Pichler József úgy véli, a magyar hagyományos kolbász nem tartalmaz például vargányát, bazsalikomot.

Nehéz megválaszolni azt a kérdést, hogy mitől lesz legkiválóbb egy minta, hiszen a zsűritagok szubjektív véleménye is megfér a már-már tudományosan összeállított szempontrendszer mellett.

Pichler József nem is vállalkozott arra, hogy megmondja a „tutit”. Azt azonban megjegyezte az idei fesztiválon töltött termékekről, hogy sokkal jobban sikerültek, mint tavaly. Sőt! Óriási dicséret a szakember szájából, hogy a Komlói Nemzetközi Kolbásztöltő Fesztiválokon az évtized folyamán bebizonyosodott, hogy az itt élők azt a hagyományt, amit a kolbász jelent a magyarok számára, jól őrzik, jól vigyázzák.