Nagy érdeklődés övezte a komlói Németh Alexandra előadását a hét földrész legmagasabb csúcsainak megmászásáról a komlói színházban.

Szarka Elemér felvezetőjében megemlítette, hogy Komló mostanában nagyobb hangsúlyt fektet  szülöttei érdemeinek bemutatására és megsüvegelésére. Alexát is egy olyan folytonosan terebélyesedő klubban tisztelhetjük, mely a nagyvilág előtt leteszi önmaga és Komló névjegyét is. Polics József polgármester is kalapot emelt az embert próbáló teljesítmény előtt, majd hozzátette, Komló Város Önkormányzata támogatni fogja Alexát a soron következő kihívás elérésében. Majd átadta a komlói hegymászót az izgatott közönségnek.

A másfél órás előadás alatt videókkal és fotókkal illusztrálta azt az öt éves kalandot, melynek során a háromnapos gyorstalpaló hegymászó leckéktől egészen a Himalája csúcsáig jutott el.

A 7 summits vagyis a 7 hegycsúcsra –Mount Denali 6.193 m (Észak-Amerika), Aconcagua 6.961 m (Dél-Amerika), Elbrusz 5.624 m (Európa), Puncak Jaya 4.884 m (Ausztrália és Óceánia), Kilimandzsáró 5.895 m (Afrika), Vinson Massif 4892 m (Antarktisz), Mount Everest 8848 m (Ázsia) – eddig a világon 461-en másztak fel, melyből 71 női mászó volt. Alexának sikerült első magyarként felérnie mind a 7 csúcsra, első kísérletre.  A komlói nézőközönség Alexa előadásában felkísérte őt mind a hét hegycsúcsra.

Mesélt az elhivatott felkészülésről; köveket cipelt hátizsákjában, futóversenyeken indult, csökkentett oxigén és -nyomás értékekkel aludt otthonában és még szándékosan gyomorrontást is okozott magának, hogy semmi se érje váratlanul több ezer méter magasan.

Alexa elmondta, hogy az első 3 alkalommal szponzorok nélkül vágott neki a feladatnak, és egyszerre több munkahelye is volt, hogy finanszírozni tudja azt a hobbit, amely a látvány és az eufória mellett a halál veszélyét is magában hordozza.

Érezte tarkóján a simogató reggeli napsugarakat, de a csontjáig ható -50 fokot is, melyre az Antarktiszon szerzett fagyási sérülései emlékeztetik. A hetedik csúcs koronája a Mount Everest volt, ahol a csúcsra vezető út mentén fel lehet fedezni az elhunyt hegymászókat, akik örökre a hegy vendégei maradnak. Találkozott szélhámosokkal, lavinával és feneketlen sötét gleccserszakadékokkal. A Mount Everest tetején a látvány azonban még azt is elfeledtette vele, hogy oxigénmaszkot húzzon, egy olyan szélsőséges környezetben, ahol az utasszállító repülőgépek közlekednek. Alexa előadása végén válaszolt a nézők kérdéseire. Ruháját, amit viselt mászás közben pedig közelebbről is szemügyre vehették a komlóiak.